BiH uvozi dvije trećine hrane dok poljoprivreda propada

Bosna i Hercegovina se suočava s alarmantnom situacijom u poljoprivredi, gdje trgovinski deficit raste, a domaći agrarni sektor se suočava s ozbiljnim izazovima.

Prema nedavnim podacima, BiH podmiruje tek manji dio svojih potreba za hranom, dok više od dvije trećine hrane mora uvoziti.

Ova zemlja se suočava s rekordnim trgovinskim deficitom, dok poljoprivrednici osjećaju posljedice nemoći.

Agrarni sektor BiH suočava se s nizom problema koji ugrožavaju njegovu održivost. Jedan od ključnih problema je zapuštanje obradivih površina, koje je rezultat nedovoljne investicije, manjka radne snage i starenja poljoprivrednika.

Ovi faktori dovode do smanjenja proizvodnje hrane na domaćem tržištu, što dodatno pogoršava situaciju.

Stručnjaci upozoravaju da je potrebna slojevita reforma agrarnog sektora kako bi se preokrenuo ovaj negativan trend. Osim povećanja investicija u poljoprivredu i podrške poljoprivrednicima, potrebno je i ulaganje u obrazovanje i tehnologiju kako bi se poboljšala produktivnost i konkurentnost domaće poljoprivrede.

Pored toga, važno je raditi na jačanju domaće proizvodnje hrane kako bi se smanjila ovisnost o uvozu. Ovo bi moglo uključivati poticaje za domaće proizvođače, poboljšanje infrastrukture i promociju lokalne potrošnje hrane.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79