BiH vapi za novim stanovima

Uprvom polugodištu ove godine prodato je 1555 novih stanova (695 u prvom, a 860 u drugom kvartalu), što je za 9 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Prоsјеčnа ciјеnа prоdаtih nоvih stаnоvа po metru kvadratnom u drugom kvartalu 2023. godine iznosila je 2 603 KM i u usporedbi sа prоsјеčnom ciјеnom prоdаtih nоvih stаnоvа u 2022. gоdini veća je za 6,5 posto, a u оdnоsu nа drugi kvartal 2022. gоdinе veća je za 5,1 posto, prema podacima Agencije za statistiku BiH.

Ekonomista Faruk Hadžić kaže da je vrlo teško reći da li će i u kojem obimu cijene nekretnina pasti, ali dodaje da on lično u ovom trenutku ne bi kupovao stan.

“Da se samo gleda tržište građana Bosna i Hercegovine, onda bi mogli očekivati pad Međutim, na snažan rast cijena nekretnina poprilično su zaslužni naši građani koji ne žive u BiH, koji zarađuju znatno veće plate van BiH i kojima su te cijene prihvatljive i oni održavaju ovako visok nivo cijena. Ono što sam izjavio prije tri-četiri mjeseca i sad ću ponoviti – u ovome trenutku ja ne bih rješavao stambeno pitanje”, izjavio je Hadžić.

Stambeno tržište je još uvijek “gladno” novih stanova, budući da je potražnja još uvijek velika. Dok je u prvom polugodištu prodato 1555 novih stanova istovremeno je tržištu ponuđeno “samo” 1007 novosagrađenih stanova.

Podbacio je drugi kvartal u kojem je izgrađeno svega 386 stanova, što je za 8,7 posto manje u odnosu na isti period 2022. godine. Ipak, u izgradnji ima još 4.860 stanova, što predstavlja rast za 1,7% u odnosu na broj nezavršenih stanova u istom periodu prošle godine

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79