BiH već ima 320 punjača u BiH, od toga 15-ak brzih

U prošloj godini, Bosna i Hercegovina svjedočila je značajnom porastu uvoza električnih vozila, pokazujući trend rasta interesa za održivu mobilnost.

Ključni preduslov za daljnji razvoj elektromobilnosti jest infrastruktura za punjenje električnih vozila.

Haris Muratović, brand manager MOON (Porsche BH) za Večernji, iznio je pozitivnu ocjenu o napretku infrastrukture u BiH za punjenje električnih vozila. Sa 320 punjača u zemlji, uključujući 15 brzih punjača, od kojih su dva superbrza s kapacitetom od 150 kW, Bosna i Hercegovina čini značajan korak prema podršci održivoj mobilnosti.

Podsjetimo, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u 2023. godini uvezeno je 240 električnih automobila, što je značajan skok u odnosu na 69 vozila u godini prije.

Vrijednost uvezenih električnih vozila, uključujući trošarine, dosegnula je oko 18,6 milijuna KM, što dodatno potvrđuje porast popularnosti električnih automobila među bosanskohercegovačkim potrošačima.

Pored rasta interesa za potpuno električna vozila, hibridna vozila također bilježe značajan uvoz. Vlasnici su za hibride izdvojili oko 97,6 milijuna KM, s uvozom od 1.512 vozila, uključujući 1.150 novih i 362 polovna vozila.

Ovakav trend pokazuje da zajednica u BiH sve više prepoznaje važnost ekološki prihvatljivih prijevoznih rješenja te da se nudi podrška i poticaji za širenje elektromobilnosti u zemlji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79