BiH zabranjuje izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta

“Danas smo jednoglasno donijeli odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta”, saopštio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac nakon hitne sjednice Vijeća ministara.

Ova mjera je ograničenog karaktera. Bit će na snazi do kraja septembra, tačnije mjera se odnosi na period od 90 dana.

“Zabrana izvoza i oblovine i peleta i ogrjevnog drveta uvodi se iz prostog razloga što je pelet poskupio 155 posto u odnosu na prošlu godinu. Izvoz je povećan za 78 posto sa tendencijom daljnjeg povećanja. I ogrjevno drvo je poskupilo za blizu 40 posto. Za oblovinu je cijena porasla za skoro 400 posto, a izvoz porastao za blizu pet posto. Da nismo donijeli ovakvu mjeru, šta bi naši građani?”, pita se ministar Košarac.

Naglašava da je ova mjera Vijeća ministara BiH uvedena uz potpunu saglasnost cijele poslovne zajednice u oba bh. entiteta.

Postoji mogućnost, dodao je Košarac, da se trajanje zabrane izvoza ovih sortimenata produži i nakon septembra, te da će takvoj odluci prethoditi analize.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79