BiH zajedno sa Kambodžom, Gabonom, Džibutijem… Nismo podržali Irance u njihovoj zemlji

Treći odbor Ujedinjenih nacija, zadužen za socijalna, humanitarna i društvena pitanja, usvojio je prije nekoliko dana rezoluciju o stanju ljudskih prava u Iranu, a ono što je zanimljivo jeste glasanje predstavnika BiH.

Zbog situacije u Iranu i protesta koji se održavaju u ovoj državi već nekoliko sedmica, komitet Ujedinjenih nacija razmatrao je nacrt rezolucije pod nazivom “Stanje ljudskih prava u Islamskoj Republici Iran”.

Na početku rasprave, predstavnik Kanade je naglasio kako se protesti u Iranu održavaju uprkos žalosnim akcijama iranskih vlasti protiv demonstranata.

“Ubistvo Mahse Amini samo je jedan od slučajeva zločina nad ljudskim pravima u Iranu. Nasilna primjena zakona o hidžabu podriva ljudska prava žena i djevojčica”, rekao je predstavnik Kanade.

Kao što se i očekivalo, predstavnik Irana je odbacio tekst rezolucije.

“Oni koji tvrde da su zagovornici ljudskih prava u Iranu, imaju dugu evidenciju očitog licemjerja, dvostrukih standarda i instrumentalizacije ljudskih prava. Žene i djevojke u Iranu potpuno su svjesne svojih prava i načina interakcije s vlastima. Nema potrebe da se Zapad zalaže za njih”, poručio je predstavnik Irana.

Nakon rasprave u kojoj je učešće uzelo niz zapadnih zemalja, ali i onih poput Rusije, Kube, Sirije, Kine i Pakistana, pristupilo se glasanju, a rezolucija je usvojena s 80 glasova za, 28 protiv i 68 suzdržanih, prenosi Klix.

Između ostalog, o nacrtu rezolucije izjasnila se i Bosna i Hercegovina, a naši predstavnici u ovom tijelu Ujedinjenih nacija bili su suzdržani. Ujedno, Bosna i Hercegovina je bila jedina država iz Evrope koja je bila suzdržana na ovom pitanju.

Inače, u tekstu rezolucije, UN je pozvao Iran da eliminiše sve oblike sistemske diskriminacije i drugih kršenja ljudskih prava žena i djevojčica.

“Skupština poziva Iran da eliminira sve oblike diskriminacije na osnovu mišljenja, vjere ili uvjerenja i pokrene sveobuhvatan proces odgovornosti, ponavljajući važnost nezavisnih istraga kao odgovor na sve navode o kršenju ljudskih prava. Snažno apelujemo na Iran da prekine upotrebu prekomjerne sile protiv mirnih demonstranata, uključujući žene i djecu”, poručili su u rezoluciji članice UN-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79