BiH zemlja bez registra pedofila: Mašić još prije 7 godina tražio izmjenu Zakona o pomilovanju!

Iako je pedofilija problem koji godinama datira u Bosni i Hercegovini, nažalost, naša zemlja je jedna od rijetkih država u Evropi koja nema registar pedofila.

Neke od država imaju javni, a druge opet registar dostupan samo ključnim institucijama. Zatvorske kazne za pedofile u BiH su prilično blage, a policijski nadzor nad njima nakon izlaska iz zatvora skoro nikakav.

Zbog toga se oni vraćaju krivičnim djelima seksualnog zlostavljanja djece. Jedan takav slučaj posljednjih dana izazvao je pažnju javnosti u BiH, a tiče se nastavnika Tjelesnog odgoja koji se, iako osuđen, vratio na posao školskog nastavnika u Sarajevu piše Crna-Hronika.

Iako se u svijetu osim zatvorskom kaznom, pedofilija liječi i doživotnim psihičkim liječenjem, u našoj zemlji uglavnom prolazi nekažnjeno, a bolja situacija nije ni u susjednim zemljama, pa se i u Hrvatskoj sa znatno boljim sistemom, pedofilija liječi društveno – korisnim radom. Ne samo da su kazne predviđene Kaznenim zakonom dosta niske, nego su hrvatski suci skloni izricanju najnižih presuda.

Bosanskohercegovački političar Damir Mašić, jedan je od onih koji se oglasio na temu koja posljednja dva dana potresa Kanton Sarajevo. On je kazao kako je još 2015. godine kao zastupnik u Parlamentu FBiH predložio izmjene Zakona o pomilovanju kako bi se ukinula mogućnost grešaka koje na sceni viidmo i danas.

Nažalost, nije bilo volje da se ovaj problem sanira. Posljedice ovakvih propusta vlasti su itekako vidljive i bit će sve dok se ne nađe zakonsko rješenje za iste, poručio je Mašić.

I dok čekamo ishod slučaja za koji su iz škole “Grbavica 1” dali poprilično čudno obrazloženje, djeca će u ponedjeljak ponovo biti na času kod čovjeka koji je veliki broj njih već ranije direktno i indirektno ugrozio.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79