BiH značajno zaostaje za Srbijom i Hrvatskom po vojnoj moći

Konačna globalna lista za 2021. godinu kreirana je na osnovu više od 50 faktora za određivanje indeksa vojne moći (PwrIndx).

Ti faktori uključuju konkretne vojne snage, poput broja vojnika, aviona, tenkova, potom finansijsku moć države i izdvajanja u odbrambene svrhe, zatim logističke kapacitete, geografski položaj itd.

Bosna i Hercegovina našla se na 121. mjestu od 139 zemalja uz indeks vojne moći od 4,0474. Što je indeks veći, zemlja je lošije rangirana.

Crna Gora još lošije rangirana Crna Gora još lošije rangirana

Lošije od nas su rangirane uglavnom afričke države, ali i neke zemlje regiona.

Tako je Crna Gora na 123. mjestu, a Sjeverna Makedonija je 133. na svijetu. Bolje od nas su plasirane Albanija na 113. poziciji, Slovenija na 88. i Hrvatska na 63. mjestu.

Srbija je, prema ovoj listi, najjača vojna sila među zemljama bivše Jugoslavije i na globalnom planu se nalazi na 61. poziciji s indeksom od 1,0063.

Sjedinjene Države bez premca Sjedinjene Države bez premca

Kako se moglo i očekivati, najjača svjetska vojna sila su Sjedinjene Američke Države s indeksom od 0,0718, a Rusija je na drugom mjestu. Na trećem mjestu je Kina, na četvrtom Indija, a Japan je na petoj poziciji.

Najjača evropska vojna sila je Francuska (7. pozicija), a slijede je Ujedinjeno Kraljevstvo (8. mjesto), Turska koja je 11. na listi te Italija na 12. i Njemačka na 15. mjestu prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79