Bihać: Zbog mita kažnjeni zatvorom i oduzimanjem imovine

Kantonalni sud u Bihaću donio je u petak prvostepenu presudu kojom je osudio šestoricu bivših i sadašnjih rukovodilaca preduzeća “Unsko-sanske šume” na kazne zatvora zbog krivičnog djela primanja dara i drugih oblika koristi.

Nekadašnji direktor ovog preduzeća Dževad Muslimović osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od tri i po godine, Fadil Šehić i Enes Karić su osuđeni na dvije, Rasim Mehmedović na godinu i dva mjeseca, Fahir Sirćo na godinu i mjesec, te Sabahudin Solaković na kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci.

Presudom je također određeno da se od optuženih oduzme značajna imovinska korist koju su pribavili nezakonitim putem, pa je tako Muslimović dužan da u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude u budžet Federacije BiH uplati 273.898 maraka. Također, Muslimoviću je presudom izrečena i mjera zabrane obavljanja dužnosti direktora u pomenutom preduzeću u trajanju od dvije godine.

Presudom Kantonalnog suda, šestorka je oslobođena dijela optužnice da su djelovali kao grupa za organizirani kriminal. Ovaj sudski proces je potrajao punih sedam godina, tokom kojeg je došlo do promjene dvojice postupajućih sudija.

Bivšu upravljačku strukturu “Unsko-sanskih šuma” Tužilaštvo USK je teretilo da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, namještajući poslove sa sječom šuma i pogodujući pojedinim izvođačima, uzimajući pritom novčane i druge darove.

Radi se o prvostepenoj presudi na koju će se, kako je najavljeno, odbrana žaliti višestepenom sudu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79