Bihaćki sud odredio mjeru prekida štrajka, učenici bi mogli sutra u školu

Općinski sud u Bihaću naložio je Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalnom odboru Unsko-sanskog kantona (USK) da omogući nesmetano obavljanje obrazovnog i odgojnog procesa u javnim ustanovama osnovnog obrazovanja na području ovog kantona.

Iz Suda je obrazloženo kako je ovo Rješenje doneseno nakon tužbe koju je predalo kantonalno pravobranilaštvo USK, radi utvrđenja da je štrajk Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalnog odbora USK nezakonit.

Članovi sindikata su potvrdili prijem sudskog rješenja, te najavili očitovanje nakon konsultacija s pravnim timom. U slučaju postupanja po ovom sudskom rješenju, učenici svih osnovnih škola u USK već bi sutra ujutro trebali biti u svojim klupama.

Kantonalna vlada je u međuvremenu uputila i Prijedlog o ispunjenju minimuma zahtjeva sindikata obrazovanja za prekid štrajka. Predloženo je da se osnovica za plaću od 302 KM počne primjenjivati već od avgustovske plaće, čime bi se ispunio zahtjev o izjednačavanju osnovice sa ostalim budžetskim korisnicima.

Razlika plata od septembra prošle godine do danas bila bi isplaćena u januaru 2020. godine, dok se i dalje insistira na izmjeni Kolektivnog ugovora u domenu koeficijenata. Sindikati su Prijedlog proslijedili svom članstvu, te će se o njemu očitovati vjerovatno sutra do 10 sati ujutro.

Podsjećamo, predstavnici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja USK i članovi Pregovaračkog tima kantonalne vlade ni danas nisu uspjeli postići dogovor o prekidu generalnog štrajka prosvjetnih radnika u ovom kantonu, a koji traje već osam dana.

Predsjednik Sindikata Selvedin Šatorović rekao je da su predstavnici Vlade USK došli sa stavom da zavade dva sindikata, na način da ponudi rješenje za radnike u srednjem, a da radnici u osnovno obrazovanju ostanu na istom.

– To ne možemo prihvatiti. Tražimo donošenje odluke o izjednačavanju osnovice za platu kao i kod ostalih budžetskih korisnika, zatim jasan termin isplate razlike plata od septembra prošle godine i rješavanje pitanja minulog rada – rekao je Šatorović.

Članovi Pregovaračkog tima Vlade USK naglasili su zahtjev o izjednačavanju osnovice za platu s ostalim budžetskim korisnicima.

– Ponudili smo i da razliku plata isplatimo u 2020. godini. Tražimo samo raspakivanje Kolektivnog ugovora za osnovno obrazovanje, odnosno da zaposlene sa srednjom i višom stručnom spremom izjednačimo s namještenicima u državnoj službi – naveo je član Pregovaračkog tima i ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić.

Tokom današnjeg dana, u osnovnim i srednjim školama Federacije održan je polusatni štrajk prosvjetara u znak podrške kolegama iz Krajine, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79