Bila je jedna od najboljih studentica u Banjoj Luci, s prosjekom 9,23, a sada do posla stopira 125 kilometara

Dragana Stanisavljević je poslije nekoliko mjeseci kada je diplomirala, zaposlila se kao nastavnik likovnog u Osnovnoj školi “Treći oktobar” u Boru.

Ipak se nadala da će se osloboditi neko radno mjesto koje će biti bliže njenom domu.

Bila je jedan od najboljih studenata Likovne akadmije u Banjoj Luci, a danas je majka dvoje djece koja više vremena provede putujući i sa đacima nego sa svojom djecom, trogodišnjom Tinom i šestogodišnjim Adamom.

Zbog suprugove bolesti i smrti njegovog oca Dragana je odlučila da život nastavi u rodnom Niševcu.

Ona je bila presretna što se brzo zaposlila, ali nije znala da će joj taj isti posao zakomplicirati život kada osnuje porodicu.

Nada se da će joj radno mjesto konačno biti bliže kući, skoro je palo u vodu.

– Više puta sam bezuspješno slala molbe i zahtjeve za premještaj školskoj upravi Zaječara i Niša – priča sagovornica ”Novosti”.

– Kada je ovog ljeta izašla lista na sajtu prosvjete, o slobodnim radnim mjestima na osnovu obaveze preuzimanja tehnoloških viškova, vidjela sam da su slobodna dva radna mjesta bliža mojoj kući. Poslala sam zahtjev osnovnim školama u Beloj Palanci i Crvenoj Reci da me preuzmu, na osnovu prava koja sam ispunila, ali sam odbijena. Uglavnom na osnovu obrazloženja da živim daleko, da se školi ne isplati da mi plaća put. A tih oko 50 kilometara, naspram dvostruko više do Bora, meni su ništavni – priča ona.

Kako kaže, preporuku Ministarstva prosvjete da škole preuzimaju tehnološke viškove, u praksi većina direktora ne poštuje i zapošljavaju nastavnike na ugovor.

– Da tragedija bude veća, meni ni škola u Boru ne plaća troškove prijevoza, a moram da mijenjam nekoliko linija – kaže Dragana.

Velika pomoć joj je svekrva, koja u posljednje vrijeme zbog porodičnih problema ne može svaki put da joj izađe ususret.

– Da bi na časove ujutru stigla na vrijeme, Dragana polazi u 3.40, a vraća se kasno poslije podne, autostopom. Kada radi u popodnevnoj smjeni, situacija je još gora, jer od 19:30 stopira i po zimi i po ledu i po snijegu. Ranije je išla i vozom, sa presjedanjem u Zaječaru, ali je linija ukinuta zbog obnove pruge.

Osvojila je brojne nagrade

Dragana je Fakultet likovne umjetnosti, odsjek slikarstvo, završila sa prosjekom 9,23. Osvajala je brojne nagrade tokom školovanja i tokom rada, a zbog rezultata Akademija u Banjoj Luci joj je od druge godine stipendirala školovanje. U školi u kojoj radi među omiljenim je nastavnicima. Pokušavala je da iznajmljuje stan u Boru, upisala djecu u tamošnji vrtić, ali nije mogla finansijski da izdrži, niti da sa malom djecom bude u gradu bez ičije pomoći.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79