Bilal Bosnić izlazi na slobodu: Neformalni vođa vehabija osuđen 2016. na sedam godina zatvora

Bilal Bosnić, neformalni vođa vehabija u BiH, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine pravomoćno osudio na sedam godina zatvora zbog javnog poticanja na terorističke aktivnosti, u septembru ove godine izlazi na slobodu, saznaje „Avaz“.

Bez prekida

Ovu informaciju potvrdio je za „Dnevni avaz“ Adil Lozo, Bosnićev advokat.

Lozo nam je pojasnio da je Bosnić uhapšen 2014. i da je u pritvoru tokom suđenja proveo dvije godine, koje su mu uračunate u kaznu. Pravomoćno je osuđen 2016. godine.

Bosnić je zvanično uhapšen 3. septembra 2014., u akciji „Damask“ pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Prema riječima Loze, Bosnić je odslužio kaznu zatvora u cijelosti, bez prekida. Trenutno posljednje dane, tačnije još četiri mjeseca, odslužit će u novom zatvoru u Vojkovićima. On je šest i po godina odležao u Zenici.

-On će svoju kaznu izvršiti u cijelosti i od septembra je slobodan čovjek – kazao nam je Lozo.

Novi zakon

Ranije je Bosnić imao namjeru, nakon dvije trećine odslužene kazne, tražiti prijevremenu slobodu, ali je izmjenama zakona ta solucija otpala.

– To je tada bio plan, ali nakon što je nastupio novi zakon, ta je mogućnost isključena. To nije dozvoljeno osobama koje su osuđene za terorizam – istakao je Lozo.
Odbijena apelacija u Strazburu

Lozo nam je jučer rekao da je odbijena apelacija koja je poslana Evropskom sudu za ljudska prava.

Kako kaže, Sud žalbu uopće nije ni razmatrao jer je odlučeno da nema ni osnova za žalbu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79