Bilal Bosnić je slobodan čovjek: U jutarnjim satima izašao iz zatvora

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Vođa vehabija iz Bužima Husein Bilal Bosnić jutros je izašao iz zatvora u Vojkovićima gdje je služio kaznu od sedam godina na koju ga je osudio Sud BiH zbog podsticanja na terorizam.

Adil Lozo Bosnićev advokat kazao nam je jutros da mu se Bosnić nije javio po napuštanju zatvora.

Direktor zatvora Siniša Perković rekao je za „Avaz“ da je Bosnić zatvor napustio u 9 sati, te da se za vrijeme služenja kazne pristojno vladao, a da je sve ostalo u nadleženosti sigurnosnih agencija.

Bosniću je 2016. potvrđena presuda kojom je osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam, te organizovanja terorističkih grupa.

Perković: Bosnić je imao dobro vladanje za vrijeme boravka u zatvoru

Njemu je prvostepena presuda izrečena krajem 2015. godine kada je proglašen krivim da je 2013. i 2014. držao govore s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da se priključe organizovanoj terorističkoj grupi u “Islamskoj državi”.

Uhapšen je 3. septembra 2014. godine u akciji “Damask” zajedno sa još 15 selefija, a nakon tri mjeseca pušteni su na slobodu. Međutim, ubrzo potom ponovo je uhapšen, a zatim vraćen u pritvor.

 

Dok je bio u zatvoru, Bosnić je pokušavao da izađe na slobodu upućujući molbe da mu se prekine izdržavanje zatvorske kazne, a obraćao se i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu sa žalbom u kojoj je naveo da on, između ostalog, nije imao pravično suđenje, pravo na slobodu misli i govora.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79