Bild: Njemačka sljedeće sedmice ide u lockdown

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas se sastala s premijerima saveznih država kako bi razgovarali o novim mjerama.

Bild ekskluzivno saznaje kako su se premijeri saveznih država složili s Merkel te da Njemačka ide u lockdown 2. novembra, odnosno u ponedjeljak.

Bild dodaje i da su kancelarka i premijeri dogovorili nove mjere, ali još nemaju informacije koje. Prema informacijama objavljenim jučer, ali i riječima ministra financija, lockdown bi trebao trajati četiri tjedna.

Merkel će o svemu obavijestiti Bundestag

Bild javlja i da će kancelarka, nakon što se sastala s premijerima saveznih država o novim mjerama, o svemu obavijestiti vođe parlamentarnih skupina u Bundestagu.

Vijest je objavila zamjenica glasnogovornice vlade Martina Fietz. Sutra ujutro će Merkel u Bundestagu izvijestiti o stanju s koronavirusom u Njemačkoj.

Bild javlja kako će vlada isplaćivati potpore do 75 posto

Prema informacijama Bilda, ministar financija Olaf Scholz rekao je na sastanku da i on vjeruje da su Njemačkoj potrebne drastične mjere, prenosi Index.

Najavio je i stabilizaciju i pomoć vlade za zatvorene poslove.

Rekao je da bi male tvrtke mogle dobiti pomoć vlade do 75 posto iznosa njihovih prihoda koje su ostvarili u istom mjesecu prošle godine. Veće tvrtke mogu ostvariti do 70 posto potpore.

Scholz je predvidio, prema informacijama Bilda, i kako će za to trebati od sedam do 10 milijardi eura za četiri tjedna lockdowna.

“U situaciji smo da uskoro nećemo moći kontrolirati situaciju. Mislim da je nužno da se složimo s drastičnim mjerama”, rekao je.

Koje mjere su na stolu?

Njemački mediji su ranije danas javili kako Merkel želi zatvoriti kafiće, restorane, škole, teretane, muzeje i kina, no Bild o tome još ne javlja.

Prema nacrtu mjera koji je iscurio ranije sinoć, radili bi samo škole i dječji vrtići.

Trgovine bi mogle ostati otvorene budu li primjenjivale stroge higijenske mjere i ograničile broj kupaca, a restorani će isporučivati hranu samo za dostavu.

Prema novim mjerama ljudi bi mogli izlaziti samo s članovima vlastitog kućanstva, stoji u tekstu prijedloga suzbijanja virusa u Njemačkoj, u kojoj su u utorak ujutro potvrđene 14.964 novozaražene osobe.

Francuska danas odlučuje o lockdownu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron trebao bi danas uvesti nacionalni lockdown kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, javljaju francuski mediji. Dodaju i kako bi lockdown trebao trajati četiri tjedna.

Objava se očekuje nakon rekordnih brojki oboljelih u toj zemlji koje su dovele do pritiska na bolnice, a porastao je i broj smrtnih slučajeva.

Macron bi trebao sve objaviti večeras u televizijskom obraćanju naciji, a tijekom dana bi trebao održati sastanak s ministrima u vladi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79