Bilo je pitanje dana kad će doći do nesreće

Bilo je pitanje dana kad će se desiti neki incident ili nesreća poput jučerašnjeg požara u migrantskom centru “Miral” kod Velike Kladuše, kazao je za “Dnevni avaz” Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Kljajić je još jednom pozvao Vijeće ministara BiH i posebno Ministarstvo sigurnosti da se konačno počnu baviti problemom migranata, odnosno svojim poslom.

Tuđi posao

– U požaru, srećom, niko nije smrtno stradao, ali Krajina gori već godinu, a država šuti. Ako nastave tako, ovakve situacije i nesreće mogu očekivati i ubuduće. Mi već godinu upozoravamo na sve opasnosti s kojima se suočavamo i mi i migranti, ali nas u Sarajevu ne žele čuti. Ministarstvo sigurnosti i ministar Dragan Mektić izražavaju deklarativnu podršku našoj borbi s ovim problemom, ali ništa ne čine da se nešto konkretno uradi – kaže Kljajić.

On podsjeća da su Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona jedine kantonalne institucije koje se bave rješavanjem problema migrantske krize.

– A migracije uopće nisu u našoj nadležnosti. Krajnje je vrijeme da nadležni donesu strategiju upravljanja migrantskom krizom. Ovako, mi radimo dupli posao, i svoj i onaj državnih institucija. I ovaj požar je jedan od indikatora i najboljih pokazatelja dokle nas je doveo nemar Vijeća ministara prema ovom problemu – zaključuje Kljajić.

Novi centar

I Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kaže za “Avaz” da ga požar u “Miralu” nije iznenadio te da ovakve situacije, s obzirom na broj migranata smještenih u centrima na području USK, nisu za čuđenje. Informacije da bi migranti iz “Mirala” mogli biti prebačeni u Bihać, kategorički odbija.

– Da do toga slučajno ne bi došlo, ja sam odmah nazvao nadležne u Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) i rekao da mi u Bihaću nemamo gdje s njima. Pa, u “Biri” ih je jučer (prekjučer, op. a.) bilo 1.800 i zna se da mi nemamo kapacitete ni za njihov, a kamoli za smještaj još ijednog migranta – kaže Fazlić.

Ističe da gradske vlasti čekaju da se stabiliziraju vremenske prilike kako bi počele pripremu terena za gradnju migrantskog centra u mjestu Vučijak.

– Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da to što prije uradimo, ali sredstva i sve ostalo moraju osigurati državne institucije. Ono što mi sigurno više nećemo dozvoliti jeste da se dižu šatorska naselja u gradu niti da se kolone migranata kreću kroz centar grada. Državne institucije pozdravljaju naše napore, ali do sada nam, nažalost, nisu konkretno pomogle, iako je to njihov posao – istaknuo je on.

Dug prema javnosti

Kljajić kaže da Vijeće ministara i Ministarstvo sigurnosti BiH duguju javnosti objašnjenje zašto se na osnovu sporazuma o readmisiji ne vraćaju migranti koji na područje naše zemlje ulaze iz Srbije i Crne Gore.

– Kako Hrvatska u BiH vraća migrante po osnovu readmisije, a naše vlasti, zadužene za migracije, to ne čine za one koji uđu s istočne strane granice, odnosno iz Srbije i Hrvatske? Neka kažu zašto je to tako – potcrtava Kljajić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79