Bingo predvodi: Najveći prihodi u FBiH u 2023. godini

U protekloj godini, prema informacijama Finansijsko-informatičke agencije FBiH, najveći prihodi su zabilježeni u nekoliko značajnih kompanija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na vrhu liste po prihodima nalazi se kompanija Bingo, koja je ostvarila značajan prihod od 1,94 milijarde KM. Osim što je postigla visok prihod, Bingo je također ostvario značajnu dobit od 158,3 miliona KM, istovremeno zapošljavajući impresivnih 8.108 radnika.

Na drugom mjestu po prihodu je Holdina, dok se na trećem mjestu nalazi JP Elektroprivreda BiH.

Kada je riječ o ostvarenoj dobiti, drugo mjesto drži Sisecam soda Lukavac, dok se na trećem mjestu nalazi Elektroprivreda HZHB. Kada je riječ o broju zaposlenih, drugo mjesto zauzima Elektroprivreda BiH, dok se na trećem mjestu nalazi Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Top deset kompanija u Federaciji BiH zajedno ostvaruje ogroman prihod od 9,2 milijarde KM, što predstavlja značajan udio u ukupnom prihodu svih društava u FBiH koji iznosi 69,4 milijarde KM.

Što se tiče dobiti, sva privredna društva u FBiH su ukupno ostvarila dobit od gotovo 5,3 milijarde KM, od čega na prvih deset društava otpada 615,3 miliona KM.

Ukupan broj zaposlenih u privrednim društvima u FBiH na kraju 2023. godine iznosio je 368.288, dok se na deset najvećih kompanija odnosi 33.546 zaposlenih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79