Bisera Turković: “Ne smije se srušiti 26 godina rada i ulaganja”

 

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisere Turković susrela se u Sarajevu s glavnom sekretarkom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), Helge Marije Schmid.

Turković je ovom prilikom kazala kako postoji visok stepen zabrinutosti zbog destabilizacije situacije kako u Bosni i Hercegovini, tako i u cijeloj regiji.

“Blokada napretka i prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu u Bosni i Hercegovini proizveli su zabrinutost u široj međunarodnoj zajednici. Svima je jasno da se ne može i ne smije tek tako rušiti i srušiti 26 godina rada, ulaganja i reformi koje su dovele BiH na korak do kandidatskog statusa za EU. Očekujemo da će međunarodna zajednica, uključujući i OSCE, putem mehanizama koji su joj na raspolaganju efikasno zaustaviti procese razgradnje i omogućiti nastavak pozitivnih reformskih procesa u BiH”, kazala je Turković.

Širenje straha, provokacije i prijetnje državnom poretku, ali i miru u BiH se ne mogu niti ignorirati niti tolerisati, dodala je. Također, istaknuto je da se svaka eskalacija i destabilizacija u jednoj od država regije, prenosi na sve tačke u više država Zapadnog Balkana te prijeti Evropi.

Razmijenili smo nekoliko riječi i o pitanju izbornog zakonodavstva, dodale je.

“Svakako da je neophodno unaprijediti taj okvir te dostići evropske standarde, posebno u pogledu tehničke organizacije izbora i smanjenja prostora za zloupotrebe. Bosna i Hercegovina treba moderan i evropski izborni zakon u skladu sa evropskim pravnim naslijeđem. Reforma izbornog zakona ni u kom slučaju ne smije biti opravdanje za blokranje svih drugih reformskih procesa. Pomoć OSCE-a u tom procesu je dobrodošla i od velike važnosti”, zaključila je Turković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79