Bisera Turković predložila da 11. juli bude Dan žalosti u cijeloj BiH

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković predložila je danas da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglasi Danom žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Zatraženo je da se ovaj prijedlog razmatra na prvoj narednoj sjednici Vijeća ministara BiH.

“Smatramo važnim da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, donošenjem Odluke о proglašenju 11. jula Danom žalosti u Bosni i Hercegovini izrazi svoj stav о potrebi obilježavanja Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, te da па taj način izrazi svoje poštovanje prema žrtvama genocida.

Ujedno podsjećamo па Presudu Medunarodnog suda pravde u Hagu i osudujuće presude u pojedinim predmetima Medunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, u kojima je utvrđeno dа je na području Srebrenice u julu 1995. godine počinjen genocid”, napisala je Bisera Turković preko društvenih mreža.

Podsjetimo, ovaj prijedlog se razmatrao i prošle godine na sjednici Vijeća ministara, ali nije dobio potrebnu većinu jer su ministri iz reda Srba bili protiv.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79