Bisera Turković (SDA): Mi smo izborili kandidatski status

 

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izrazila je nadu da će nova garnitura vlasti u roku od šest mjeseci dobiti datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

“Kandidatski status za članstvo BiH u Evropskoj uniji izborili smo i desetinama sastanaka sa zvaničnicima EU i državama članicama, iako smo imali blokade unutar naše države i pokušaje podrivanja institucija. Jer, mi smo se izborili za podršku u Evropskoj uniji i razumijevanje za BiH, na čemu želim čestitati i mom timu u Ministarstvu vanjskih poslova BiH”, izjavila je.

Turković je istakla kako nije bilo nimalo lako dobiti podršku svih članica.

“Mnogi su imali rezerve prema ovoj odluci, ali je prevagnulo na stranu BiH. Mi smo im jasno rekli da je to interes građana BiH. Novi sastav Vijeća ministara BiH bi, sudeći prema tvrdnjama o unutrašnjoj saglasnosti i partnerstvu, te najavama da će djelovati bez blokada, onda mogao i u kraćem roku iskoristiti tu podršku EU i ispuniti sve uslove te otvoriti pregovore sa EU u roku od pola godine”, dodala je.

Za kraj je istakla: “Kada smo mi uspjeli doći do kandidatskog statusa uprkos stalnim blokadama SNSD i uslovljavanjima HDZ onda neki novi saziv u kojem toga neće biti, kako kažu, može u najkraćem roku ispuniti uvjete za početak pregovora.” piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79