Biseru Turković ne zanima major Tepić

Reakcija Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH na protestnu notu koju je uputilo hrvatsko ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) povodom otkrivanja spomen-ploče majoru Milanu Tepiću u Banjaluci još izostaje.

Naime početkom ovog mjeseca Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je protestnu notu MIP-u BiH, na čijem je čelu Bisera Turković, povodom otkrivanja spomen-ploče, a u MIP-u i dalje nemaju komentar o ovom slučaju.

Na urgencije i upite “Nezavisnih novina” poslate MIP-u BiH da li su se oglasili o ovoj protestnoj noti te da javnosti iznesu šta su učinili povodom ovoga, odgovor nismo dobili iako je od prvog upita prošlo 20 dana.

Kako je za “Nezavisne novine” kazala Dušanka Majkić, delegat srpskog naroda u Domu naroda BiH, od ministarke Bisere Turković se, prema njenim riječima, može očekivati da će uraditi onako kako joj sugerišu njene kolege iz SDA.

“Sigurna sam da će ministarka koja ne drži do mišljenja Predsjedništva BiH ni o jednoj stvari kada je u pitanju spoljna politika uraditi ono što joj preporučuju njeni iz SDA”, kazala je Majkićeva.

U MVEP Hrvatske su početkom ovog mjeseca za “Nezavisne novine” kazali da je odluka da se ovakva spomen-ploča postavi u Banjaluci neprihvatljiva.

“MVEP ukazuje na neprihvatljivost ovakve odluke gradonačelnika i Gradske uprave grada Banjaluka, kojom se veliča teroristički čin osobe koja je u samoubilačkoj akciji svjesno uzrokovala smrt velikog broja hrvatskih branitelja i civila te ogromna materijalna razaranja grada Bjelovara”, naveli su tada u MVEP Hrvatske za “Nezavisne”.

Povodom ovoga ranije se oglasio i Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, i Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je tada rekao da je major JNA Milan Tepić srpski heroj koji će ostati u kolektivnom pamćenju srpskog naroda.

“Mi ne sporimo drugim narodima da svoje heroje proslavljaju”, kazao je Dodik i dodao da je do sada već nekoliko puta ponovio da je Tepić srpski heroj.

Stanivuković je tada za “Nezavisne novine” kazao da postavljanje ove spomen-ploče u ulici koja nosi majorovo ime godinama nije akt koji je usmjeren protiv bilo koga, pa ni protiv hrvatskog naroda.

“Major Tepić je žrtvovao svoj život za vjernost sopstvenoj državi i vojsci, postupio je viteški, onako kako se očekuje od vojnika”, istakao je Stanivuković i dodao da ni Banjaluka ne govori Hrvatskoj kako će obilježavati spomen na svoje ljude iz prošlosti.

Spomen-ploču svečano su otkrili Stanivuković i Aleksandar Tepić, sin Milana Tepića, a on je prije za “Nezavisne novine” rekao da ne želi da komentariše postupak Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske te da ostaje pri svojim riječima koje je izgovorio prilikom otkrivanja spomen-ploče.

Tepić je tada rekao da mu je čast da bude na otkrivanju spomen-ploče na dan kada Republika Srpska slavi 30. rođendan te je tom prilikom zahvalio gradonačelniku Banjaluke, kao i Gradskoj upravi što je u ulici koja već dugo nosi ime njegovog oca postavljeno još jedno spomen-obilježje.

“Ovo je samo dokaz da se sjećamo naših boraca i heroja, a dok god ih se sjećamo, mi kao narod znamo svoj put”, poručio je tada Tepić.

Major Tepić (34) je tokom ratnih dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka digao u vazduh sebe i skladište municije u Bjelovaru, jer nije želio da ono padne u hrvatske ruke.

Tepićeva posljednja rečenica bila je: “Jednom ljudi daju riječ, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79