Biti pješak u Sarajevu je noćna mora: Prijelazi preko tramvajske pruge vrlo opasni

Biti pješak u Sarajevu nije lako. Brojne su prepreke i opasnosti koje se moraju savladati hodajući gradskim ulicama. Najteže je osobama koje imaju poteškoće u kretanju, osobama s invaliditetom ili roditeljima sa dječijim kolicima. Na to je ukazao jedan čitatelj našeg portala.

Poslao nam je snimak na kojem je vidljivo stanje jednog od brojnih pješačkih prijelaza preko tramvajske pruge. Na snimku je vidljiv znantno oštećen prijelaz u blizini Hotela Bristol. U sličnom stanju su skoro svi ovakvi prijelazi u Sarajevu.

Tim povodom smo se obratili Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo i preduzeću GRAS. Pitali smo ih kada će biti sanirani prijelazi. Kao i do sada što je bio slučaj, ponovo smo ostali uskraćeni za odgovor iz Ministarstva i ovog preduzeća.
Najteže je osobama s invaliditetom

Osim toga, nismo dobili odgovor kada će autobuske i tramvajske stanice biti prilagođene za lakši ulazak i izlazak iz niskopodnih vozila. Izgledno je da će osobe koje imaju poteškoće u kretanju i one s invaliditetom još morati čekati da lakše koriste javni prijevoz.

Posebno se to odnosi na osobe s invaliditetom kojima se na ovaj način krše Ustavom i zakonima garantirana prava. Iako su nadležni pravno obavezani da im moraju prilagoditi javne površine, malo ili nikako rade na tome.

Iz kantonalnog Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo nismo dobili odgovor na pitanje kada će glavni grad Bosne i Hercegovine konačno dobiti taksi prijevoz prilagođen osobama koje se kreću invalidskim kolicima.

Za podsjetiti je da kantonalna vlast već nekoliko godina obećava da će i Sarajevo biti među gradovima koji imaju ovakav taksi prijevoz. Izuzetak nije ni posljednji saziv Vlade. Ali, to se nije još desilo.
Nepropisno parkirana vozila nikoga ne zanimaju

Poseban problem su nepropisno parkirana vozila. Odgovornost za ovo je na nadležnim, kao i na vozačima. Veliki broj motornih vozila, nedostatak parkinga, saobraćajna nekultura i izostanak sankcije su razlozi zašto su trotoari postali mjesto za parking.

Zbog toga su pješaci često primorani da se zaobilaze motorna vozila, te da pri tome rizikuju život jer su primorani da hodaju saobraćajnicom. Osobe koje se kreću invalidskim kolicima ili koje voze dijete u kolicima su spriječene da se kreću trotoarima.

Iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo nam nisu odgovorili na pitanje zašto se ne rješava ovaj problem.

Dok gradovi razvijenih država svijeta javnu infrastrukturu prilagođavaju pješacima, biciklistima, vozilima javnog prijevoza, osobama koje koriste alternativne oblike prijevoza, u Sarajevu to nije slučaj.

U bosanskohercegovačkoj prijestolnici preovladava suprotan trend – grad se prvenstveno prilagođava motornim vozilima, a ne čovjeku u 21. stoljeću, prenosi RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79