Bitka neće stati: Kampanja počinje u petak, a lokalni izbori ostaju nacionalno značajni

Bitka neće stati: Kampanja počinje u petak, a lokalni izbori ostaju nacionalno značajni


Početak službene kampanje za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, koji će se održati 6. oktobra, označit će posljednju fazu u realizaciji planova stranaka i kandidata. Kampanja traje mjesec dana i predstavlja test za opće izbore, otvarajući prostor za nacionalno značajne teme uslijed društveno-političkih anomalija i visoke polarizacije u nekim sredinama.

Lokalni izbori, iako primarno fokusirani na lokalne probleme, često postaju arena za nacionalne teme zbog neriješenih međunacionalnih odnosa. Ove izbore će posebno obilježiti strateška borba za ključne pozicije u općinama i gradovima gdje promjene u odnosima snaga mogu imati značajan uticaj na provedbu projekata i društveni razvoj.

Na izborima će se birati 3200 vijećnika i 142 gradonačelnika/načelnika u 142 lokalne zajednice, uključujući Skupštinu Distrikta Brčko. Ukupno oko 26.000 kandidata će se natjecati za ove pozicije, a birači, njih 3,4 miliona, će imati priliku izabrati nova rukovodstva.

Izbori će donijeti i novine u izbornom zakonodavstvu, uključujući testiranje novih tehnologija na 24 grada i 458 biračkih mjesta. Ovo uključuje autentifikaciju birača, optičke skenere, biometrijsku identifikaciju i videonadzor.

Također, predsjednici i zamjenici predsjednika biračkih odbora više ne smiju biti članovi političkih stranaka, čime se nastoji povećati transparentnost procesa.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija