Bitka za telekomunikacije: Tegeltijin kum iz afere “Potkivanje” hoće u Savjet RAK-a

Pravu buru izazvao je prijedlog da u Savjet RAK-a uđu Antonio Beus, za kojeg tvrde da je u sukobu interesa i da ima političke veze s HDZ-om, dok je za mnoge donedavno nepoznanica bila da je Vladimir Jurišić kum Milana Tegeltije koji je, takođe, na listi za Savjet RAK-a. Upitna je podrška ovoj listi upravo zbog ovog dvojca jer se u Parlamentu BiH ne glasa za pojedince, nego za kompletnu listu

Poslanici iz Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na sjednici 25. maja trebali bi potvrditi imenovanje sedam članova Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije (RAK). Kako saznaje Fokus, upitna je podrška većine u Predstavničkom domu ovoj listi jer su na njoj sporna najmanje dva imena. Riječ je o imenima na pozicijama jedan i šest na listi, Antoniju Beusu i Vladimiru Jurišiću.

U vezi s imenovanjem Beusa, prema informacijama do kojih je došao Fokus, Udruženje distributera medijskih usluga (UDMU) već je na adrese 42 poslanika u Predstavničkom domu PSBiH uputilo protestno pismo.

U tom pismu iznesene su tvrdnje o tome da je Antonio Beus u sukobu interesa, da je povezan s HDZ-om i uopšteno da je konkurs proveden nezakonito.

Povjerljivi Vlado

U vezi s imenovanjem Vladimira Jurišića u SavjetRAK-a još niko nije uputio nikakvo pismo, ali je, kako saznajemo, među poslanicima već prostrujala informacija da se Jurišić našao među sedam najboljih kandidata za imenovanje u Vijeće RAK-a, ponajviše zbog toga što je on kum Milana Tegeltije, bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, sadašnjeg savjetnika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Jurišić je inače sekretar Osnovnog suda u Banjoj Luci, ali je poznat kao „kum Vlado“ iz korupcijske afere „Potkivanje“ ovjekovječene videosnimkom na kojem je zabilježeno da Milan Tegeltija govori Nerminu Aleševiću da je u društvu „kuma Vlade“ i da pred njim sve može govoriti. Neki mediji pisali su da je Tegeltija dok je bio na čelu Osnovnog suda u Banjoj Luci i zaposlio Jurišića u taj sud.

U Sudu BiH u vezi s aferom “Potkivanje” trenutno se sudi Marku Pandži i Nerminu Aleševiću, dok je Jurišić prošle sedmice svjedočio u ovom predmetu. Jurišić je spominjan i u porukama između Pandže i Aleševića kao “Vlado” koji je posredovao u organiziranju njihovog sastanka s Tegeltijom.

Naš izvor koji je želio ostati anoniman tvrdi da je “lansiranje” Tegeltijinog kuma na ovu poziciju završeno zahvaljujući tome što je na čelu parlamentarne komisije koja je provela konkursnu proceduru i sačinjavala listu koju je poslala Vijeću ministara BiH bio Nikola Špirić, delegat SNSD-a u Domu naroda PSBiH.

– Kumstvo s Tegeltijom je bila osnovna referenca da Jurišić, od 14 kandidata koliko ih je odabrala Komisija PSBiH na čelu s Nikolom Špirićem, uđe na listu sedam najbolje rangiranih kandidata i da se preko njega ostvaruju kako Špirićevi privatni interesi u pravosuđu od čijih istraga strahuje, a u kojem Jurišić ima značajan utjecaj, tako i ciljevi SNSD-a u RAK-u koji u toj instituciji već ima svog direktora. Iako Jurišić nije formalni član SNSD-a, zna se da je posrednik Milana Tegeltije u mnogim poslovima i njemu je to u ovakvim slučajevima prednost, ali upućeni znaju da će on ustvari, ako uđe u Vijeće, biti kao da ste „pustili lisicu da čuva kokošinjac“. Za veći dio javnosti nije poznato da je na sličan način Jurišić bio postavljen i za člana Nezavisnog odbora u bivšem sazivu ovog tijela gdje je provodio naloge svojih neformalnih šefova iz SNSD-a, naročito prilikom imenovanja policijskih čelnika agencija na državnom nivou – tvrdi naš sagovornik koji je dobro upućen u procedure kojima je prethodilo sačinjavanje rang-liste.

Misija RAK-a je reguliranje tržišta elektronskih komunikacija i audiovizuelnog sektora u BiH te upravljanje i nadzor nad frekvencijskim spektrom.

Savjet RAK-a veoma je bitan organ jer bira direktora RAK-a kojeg kasnije potvrđuje Savjet ministara, odlučuje o strateškim pitanjima u Agenciji kao što je usvajanje višemilionskog budžeta, usvaja kodeks rada i pravila za emitovanje i telekomunikacije i ima funkciju apelacionog tijela za odluke koje donosi generalni direktor. S obzirom na to da SNSD na čelu RAK-a već ima Draška Milinovića koji je uprkos svim kontroverzama koje se vežu za njega izabran prošle godine na čelo Agencije, što više članova u Savjetu RAK-a koji su na liniji djelovanja stranke Milorada Dodika omogućiće apsolutnu i maksimalnu kontrolu SNSD-a u oblasti regulacije rada telekomunikacija i medija u BiH.

Pokušali smo kontaktirati Vladimira Jurišića da odgovori na tvrdnje naših izvora i da nam pojasni koje su to njegove kompetencije koje su ga kvalifikovale za listu najuspješnijih kandidata za članstvo u Savjetu RAK-a, ali on nije odgovorio na naše upite.

Pismo puno optužbi

S druge strane, iz Udruženja distributera medijskih usluga (UDMU) u pismu upućenom parlamentarcima pojasnili su zbog čega Antonio Beus, kao predsjednik Udruženja filmske industrije (UFI) iz Kiseljaka, ne može biti i član Savjeta RAK-a i zašto provedeni konkurs smatraju nezakonitim.

– Konkurs zanemaruje zakonsku obavezu utvrđivanja nepostojanja sukoba interesa u bilo kojem imenovanju i po sadržaju i proceduri nije u skladu sa uslovima iz Zakona o komunikacijama i Zakona o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Savjeta ministara i drugim imenovanjima BiH. U konkretnom slučaju, postojanje konflikta interesa prvorangiranog na listi potencijalnih članova Savjeta RAK-a Antonija Beusa je očigledno jer je kandidat predsjednik Udruženja filmske industrije iz Kiseljaka – UFI, koji od 2016. godine navodno zastupao autore i nosioce autorskih prava pred RAK-om. UFI je u sporu sa skoro svim kablovskim distributerima koji su korisnici dozvola RAK-a. Dakle, ne radi se o teoretskom sukobu interesa, već očiglednom sukobu interesa s obzirom da je kandidat ranije zahtijevao od SavjetaRAK-a da pokrene procedure oduzimanja dozvola svim operaterima na tržištu jer ne žele zaključiti ugovore s UFI-jem i jer je očigledno da bi, ukoliko postane član Savjeta RAK-a, donosio odluke koje se tiču ličnog interesa – navode u pismu iz UDMU-a koje je u posjedu Fokusa.

U pismu Udruženja distributera medijskih usluga parlamentarce upozoravaju i na navodni Beusov politički angažman koji je nespojiv s funkcijom u Savjetu RAK-a.

– Ni u vezi s ovim Komisija nije predvidjela adekvatne uslove i propustila je ispitati uslov političke nezavisnosti za kandidaturu Savjeta RAK-a – navode između ostalog u pismu, aludirajući na članstvo Antonija Beusa u Pododjelu za medije i informisanje Hrvatskog narodnog sabora, a čije su članice političke stranke među kojima je i HDZBiH.
Podsjećamo, Beus je prošle godine bio kandidat i za direktora RAK-a. Trenutno je na čelu i Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju koji je Vlada Federacije BiH imenovala u decembru prošle godine.

Na naš upit da se očituje o svim navodima koje je u vezi s njegovim potencijalnim imenovanjem u članstvo Savjeta RAK-a uputilo Udruženja distributera medijskih usluga, Beus je odgovorio da ne vidi ništa sporno u tome da postane član Savjeta RAK-a, te smatra da je upravo zbog svojih kompetencija na udaru UDMT-a.

– Činjenica je da ja u Upravnom odboru Udruženja filmske industrije izvršavam samo naloge koje je donijela i utvrdila Skupština Udruženja filmske industrije (koju čine autori i nositelji prava) kao kolektivna organizacija. Proceduru provođenja cijelog postupka imenovanja ne bih komentisao jer nisam upućen u tu vrstu problematike. No i nevezano za to, UFI je nevladina organizacija koja se ne finansira iz budžeta pa, bar koliko je meni poznato, pozicija u Upravnom odboru te organizacije nije smetnja za poziciju u Savjetu Agencije. Međutim, čak i ukoliko bi se utvrdilo da su moje pozicije inkompatibilne s članstvom u Savjetu RAK-a, postoji rok u kojem sam dužan da odstupim s funkcija koje trenutno vršim. U slučaju mog imenovanja, vrijeme koje je pred nama će biti najbolji sudija mog angažmana, znanja i nepristrasnosti.

Lično iskustvo u kinematografiji, telekomunikacijama i zaštiti autorskih prava, koje traje više od 20 godina, čini me vrlo kompetentnim za mjesto za koje sam se kandidovao, a to je pravi razlog pritužbi od UDMU-a – tvrdi Beus za Fokus.

No, Beus nije propustio da u svom odgovoru kao kandidat za člana Savjeta RAK-a kritikuje i samu Regulatornu agenciju za komunikacije, te navodi da „grupacija UDMU (Telemach i vlasnički povezani operateri) već duži niz godina izbjegavaju plaćanje svojih zakonom određenih obveza i da je RAK, kao regulatorno tijelo, dozvolio dijelu operatera da obavljaju djelatnost, znajući da većina njih nije ispunila elementarni osnov za dobijanje dozvole za rad, a to je riješeno pitanje autorskih prava za audio-vizuelne (AV) – AV autorska djela koja reemituju“. Beus tvrdi i da RAK kablovskim operaterima „duži niz godina toleriše kršenje zabrane modifikovanja signala/programa koji reemituju“.

Proceduru utvrđivanja liste kandidata provela je parlamentarna komisija na čijem čelu je, kao što smo naveli, bio Nikola Špirić (SNSD), član Kolegija Doma naroda PSBiH, a u Komisiji su bili i poslanici iz Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZ) i Nermin Mandra (SDA), te Davorka Topić, Jovica Knežević i Sanjin Kodrić iz akademske zajednice u BiH.

Oni su listu s 14 imena uputili Savjetu ministara koji je s te liste odabrao sedam kandidata kao prijedlog koji su uputili Parlamentarnoj skupštini BiH na potvrđivanje.

Na listi koju je utvrdio Savjet ministara BiH, a na prijedlog Ad hoc komisije Parlamentarne skupštine BiH, osim Antonija Beusa i Vladimira Jurišića, još su: Vedran Škoro, Nasuf Hadžiahmetović, Vedran Buhovac, Elmir Huremović i Slobodan Bošković.

S obzirom na to da poslanici u Predstavničkom domu PSBiH ne glasaju pojedinačno za kandidate, nego za kompletnu listu koja je stigla iz Savjeta ministara BiH, ukoliko ta lista ne dobije podršku većine, nastavlja se sapunica sa izborom Savjeta RAK-a koje već godinama čeka na imenovanje novog saziva jer je aktuelnom mandat istekao još 2017. godine.

U svakom slučaju biće zanimljivo pratiti raspravu i glasanje o ovoj tački dnevnog reda na sjednici Doma 25. maja ove godine, naročito kada su u pitanju poslanici SDA i DF-a.

Iako neke informacije govore o tome da je navodno troje ministara u Savjetu ministara iz SDA i DF-a podržalo listu za članove Savjeta RAK-a jer im nisu bili poznati detalji u vezi s Jurišićem i Beusom, druge ipak govore da je i u ovom slučaju jednostavno ispoštovan koalicioni dogovor SDA-SNSD-HDZ kada su u pitanju imenovanja na važne pozicije kada ni jedni, ni drugi, ni treći ne diraju u svoje “svetinje”, odnosno funkcije koje i jesu njihov najveći izborni plijen koji godinama čvrsto drže.

Hoće li tako biti u ovom slučaju i hoće li se zažmiriti na primjedbe u vezi s ovim konkursom znaće se vrlo brzo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79