Bivša SDA članica: Čolo: Dodik i NSRS nisu počinili nikakvo krivično djelo

Bivša SDA članica: Čolo: Dodik i NSRS nisu počinili nikakvo krivično djelo


Ona ističe da samim donošenjem zakona nije počinjeno nikakvo krivično djelo, ali da će ga počiniti oni koji budu provodili taj zakon

Bivša dugogodišnja članica SDA Alma Čolo koja je po struci pravnica je posljednje aktuelnosti u Bosni i Hercegovini detaljno razložila te je sa pravne strane objasnila šta je to donijeto u NSRS i kakve će posljedice imati u praksi.

Brojne reakcije kako domaćih političara, tako i međunarodne zajednice povodom usvajanja Zakona o neobjavljivanju odluka Ustavnog suda na prostoru RS-a, odnosile su se na to da je prekršen Ustav BiH piše Oslobođenje

Ona ističe da samim donošenjem zakona nije počinjeno nikakvo krivično djelo, ali da će ga počiniti oni koji budu provodili taj zakon. Pojašnjava da je riječ o krivičnom djelu Neizvršenje odluka US BiH, Suda BiH i drugih institucija za što je predviđeno do pet godina zatvora.

“Smatram da donošenjem ovog zakona nisu ostvarena obilježja krivičnog djela Napad na ustavni poredak iz člana 156. Krivičnog zakona BiH, jer ovo krivično djelo pretpostavlja upotrebu fizičke sile ili prijetnju upotrebe fizičke sile s ciljem pokušaja promjene ustavnog poretka Bosne i Hercegovine ili svrgavanja njenih najviših institucija.

Ali nesporno je da, ukoliko bi ovaj zakon stupio na snagu, svi oni koji bi se pozivali na ovaj zakon i ne bi izvršavali odluke Ustavnog suda BiH na području RS bi činili krivično djelo Neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava iz člana 239. KZ BiH za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina”, poručila je.

Odmičući se od pravne legislative, dotaknula se političkih razloga i posljedica donošenja zakona.

“Politički gledano ovaj zakon predstavlja nastavak zakonodavne aktivnosti NSRS kojom se donose neustavni zakoni i drugi akti koji nesumnjivo podrivaju ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine i koji sprečavaju postizanje pozitivnih stvari i napredak BiH na evropskom putu”, kazala je.

Navodi da usvojeni zakon krši odredbe Ustava te da je samim tim nesumnjivo to da će biti poništen u Ustavnom sudu BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija