Bivši direktor Vinko Jakić tuži Vladu FBiH, zove ministre kao svjedoke

Bivši direktor Vinko Jakić tuži Vladu FBiH, zove ministre kao svjedoke


Vinko Jakić, smijenjeni direktor Agencije za upravljanje oduzetom imovinom FBiH, ne odustaje od svoje borbe protiv Vlade Federacije BiH. Gotovo godinu dana nakon njegove smjene, Jakić je tužio Vladu FBiH, pokušavajući osporiti svoju smjenu kao nezakonitu i tražeći povratak na mjesto direktora.

Jakić je pozvao visoke političke dužnosnike kao svjedoke u svom slučaju, uključujući premijera Nermina Nikšića, ministre Ramu Isaka, Adnana Delića, Nediljka Rimca, te državnog ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića. Njegovi pravni zastupnici tvrde da je smjena bila politički motivirana i da Vlada FBiH nije imala ovlasti za takvu odluku.

Iako je Jakić formalno zaposlenik Agencije, trenutno se nalazi na bolovanju i nije raspoređen na rukovodeće radno mjesto. Za to vrijeme prima plaću koja odgovara poziciji rukovodećeg državnog službenika.

Priča o Vinku Jakiću i Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom FBiH nije nova. Prije deset godina, Jakić je također tužio Vladu FBiH zbog smjene s pozicije direktora Fondacije za održivi razvoj OdRaz, i tada je presuda donesena u njegovu korist.

Agencija trenutno provodi reviziju poslovanja firmi koje su povjerene na upravljanje. Prema neslužbenim saznanjima, već su uočene nepravilnosti u poslovanju firme “Umax Group”. Očekuje se da će revizija poslovanja Hotela Walter i firme Unioninvest donijeti još zanimljivih otkrića.

Jakićevi suradnici Harun Gogić, Jozo Anđić i Aner Salčinović također su smijenjeni i njihovi pokušaji povratka na direktorske pozicije sudskim putem su odbijeni.

Svi ovi slučajevi, uz negativno mišljenje federalnih revizora o radu Agencije dok je njom rukovodio Vinko Jakić, trebali bi biti dovoljan razlog za sveobuhvatnu istragu protiv Jakića i njegovih suradnika. Trenutno, Tužilaštvo u Sarajevu vodi nekoliko istraga protiv Jakića, a postupajući tužioci poduzimaju radnje kako bi donijeli konačne odluke



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija