Bivši ministar odbrane tzv. Herceg-Bosne Bruno Stojić: Do kraja života ću nositi osjećaj krivnje

Nekadašnji ministar odbrane takozvane Herceg-Bosne Bruno Stojić, osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, uputio je Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove (MMKS), koji treba odlučiti o njegovom zahtjevu za prijevremeno puštanje na slobodu, pismo u kojem izražava žaljenje zbog svih žrtava.

Stojićeva advokatica Senka Nožica u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pojašnjava da se radi o uobičajenoj proceduri, te da je pismo dio zahtjeva i odgovora na druge podneske stranaka u postupku.

“To je uobičajena procedura, samo što je Sud insistirao u posljednje vrijeme da se pogotovo te izjave o kajanju javno objave. Bruno Stojić je to uradio na javnoj sjednici, u toku trajanja je izrazio žaljenje zbog svih žrtava, a sada je to uradio u pismenom obliku, i to stvarno jedino ima smisla ukoliko to javno objavite”, kaže Nožica.

U svom pismu, koje je priloženo uz podnesak Odbrane, Stojić navodi, između ostalog, da je potpuno svjestan težine djela za koje je proglašen krivim i osuđen na dugotrajnu kaznu zatvora.

“Želim ponoviti da prihvaćam svoju odgovornost i izražavam najiskrenije žaljenje u potpunosti i bezuvjetno. Do kraja života ću nositi osjećaj krivnje da sam mogao i morao učiniti mnogo više da se osigura poštovanje ljudskog digniteta i spriječi neizreciva patnja žrtava i njihovih obitelji koje se navode u presudi kojom sam proglašen krivim”, napisao je Stojić.

Stavu iznesenom u ovom izjašnjenju, kako je napisao Stojić, doprinio je i dugogodišnji proces rehabilitacije kroz koji je prošao u zatvoru, i “uz veliku pomoć moje najbliže obitelji, koja bez bilo kakve rezerve dijeli moje poglede”.

Advokatica Nožica objašnjava da Sud odlučuje o svemu onom što se desilo nakon izricanja presude, odnosno tokom cijelog postupka – je li došlo do resocijalizacije i da li je to vidno, i upravo jedna ovakva izjava govori u prilog tome kako je osoba prihvatila tu svoju kaznu i odgovornost.

Stojić je prošle godine zatražio prijevremeno puštanje na slobodu, a Nožica kaže da je u januaru Stojić stekao i potrebne uslove.

U novembru 2017. godine, Stojić i još petorica bivših zvaničnika takozvane Herceg-Bosne osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u BiH.

Jadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne, osuđen je na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili Stojić te bivši načelnici Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodan Praljak i Milivoj Petković. Bivši komandant Vojne policije i ministar policije Valentin Ćorić je osuđen na 16 godina, a predsjednik Komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Nedugo nakon što mu je izrečena presuda, Praljak je popio tečnost, poslije čega je prebačen u bolnicu u Haagu, gdje je kasnije preminuo.

Stojić se u haškom pritvoru nalazi od 2004. godine. Ranije je Mehanizam odlučio da Stojić dvadesetogodišnju kaznu za zločine počinjene na području takozvane Herceg-Bosne služi u Austriji.

Predsjednik MMKS-a Carmel Agius od svog imenovanja odbio nekoliko zahtjeva haških osuđenika za prijevremeni izlazak na slobodu jer smatra da nisu pokazali znakove rehabilitacije.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79