Bivši načelnik Kalesije pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu

Vrhovni sud FBiH potvrdio je presudu Kantonalnog suda Tuzla za bivšeg načelnika Kalesije Rasima Omerovića, čime je ona postala pravosnažna. Omerović je osuđen za protivzakonito posredovanje i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od šest (6) mjeseci.

Rasim Omerović u vrijeme dok je obnašao funkciju načelnika je bio u Stranci demokratske akcije.

Obzirom na to da je prvostepena presuda Općinskog suda Kalesija bila oslobađajuća, optuženi je imao pravo izjaviti žalbu na ovu presudu Vrhovnom sudu FBiH, navode iz Tužilaštva TK.

Omerović se optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona teretio da je u avgustu 2014. godine kao načelnik općine Kalesija iskoristio svoj službeni položaj i posredovao da se izvrši službena radnja koja se ne bi smjela izvršiti, te u postupku izbora za najpovoljnijeg ponuđača za zakup poljoprivrednog zemljišta od članova Komisije za izbor najpovoljnijih ponuda, koji su mu hijerarhijski bili podređeni, tražio da izmjene već utvrđenu listu i kumulativne bodove za najpovoljnije ponuđače.

Tako su na traženje optuženog članovi komisije izvršili ispravku prvobitno sačinjenog prijedloga liste i sačinili listu kako je Omerović tražio. Na ovaj način su oštećena dva poljoprivrednika sa područja Kalesije koji su imali najpovoljniju ponudu za veće parcele zemljišta koje su trebali dobiti u zakup, ali su te parcele u ukupnoj površini većoj od 43 hektara dodijeljene osobi koja nije imala povoljniju ponudu, dok su povoljniji ponuđači dobili manje parcele zemljišta za koje nisu ni aplicirali.

Dakle, on je posredovao prema članovima komisije da učine radnje koje nisu smjeli učiniti i postupio suprotno odredbama Pravilnika o kriterijima za izbor najpovoljnijih ponuđača za zakup poljoprivrednog zemljišta na području općine Kalesija, navode iz Tužilaštva TK.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79