Bivši načelnik Zenice: Možda će doći vrijeme da se kaže šta je prof. Karalić sve uradio za odbranu zemlje

Besim Spahić, bivši načelnik Općine Zenica, emotivnim tekstom na svom Facebook profilu oprostio se od prof. Mahmuta ef. Karalića, koji je sinoć preminuo u Zenici.

Kako je naveo Spahić, ono po čemu će prof. Karalić ostati zapamćen i zlatnim slovima upisan u historiju hadiske nauke u Bosni i Hercegovini, a i šire, je prijevod hadiske zbirke Kutubu sitte na bosanski jezik.

Znanje, trud i rad

-Koliko je znanja, truda i rada u loženo u ovaj kapitalni rad, teško je i zamisliti. Najmanje dvadeset posljednjih godina svoga života proveo je nagnut nad svoj kompjuterom i danonoćno radio da bi završio ovaj obimni posao. Pored ogromnog znanja kojeg je imao, uložio je nemjerljiv trud i požrtvovanost radeći na ovom, ali i drugim značajnim projektima – napisao je Spahić.

On je skrenuo pažnju na to su mnogi mediji objavili vijest da je preminuo prof. Karalić, te da si navedeni određeni detalji iz njegove biografije.

– Samo je ovlaš kazano da se u odbranu zemlje Bosne i Hercegovine uključio od prvog sata. Sjećam se kada je tog jutra osvanuo pred mojim kabinetom u aprilu 1992. godine. Dugo smo razgovarali. Kazao je: – Evo mene, i u punom kapacitetu stavljam se na raspolaganje svojoj domovini Bosni i Hercegovini!

Šta je sve uradio za odbranu zemlje od agresije nije moguće kazati u ovom kratkom tekstu. Možda će doći vrijeme da se to kaže. Ono po čemu ću ja pamtiti svoga prijatelja ef. Karalića je dobrota koja ga je krasila. Zajedno smo 1973. godine polagali završni-maturski ispit u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.

Mir, sabur i snaga

Bilo je šala, k'o mladost, i na njegov račun, kao na račun svih nas. Neki su se ljutili, ali on nikada, nikada nije pokazao nimalo ljutnje zbog toga. Kasnije, u vrijeme odbrane zemlje od agresije, imali smo teških, veoma teških trenutaka, ali on nije pokazivao nimalo nervoze, ili straha… Iz njega je zračio mir, sabur i snaga.

On je, očigledno imao neka druga, viša mjerila za sve ovo zemaljsko – napisao je Spahić i poručio: Profesore i prijatelju, želim ti sretan uzlet među zvijezde i put ka džennetskim vrtovima Božijim!


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79