FOTO: Fena/Amer Kajmović
Bivši osuđenik za zloupotrebe u Poštanskoj banci imenovan za novog člana NO BH Pošte!

Bivši osuđenik za zloupotrebe u Poštanskoj banci imenovan za novog člana NO BH Pošte!


Osuđenik za zlouptrebe u Poštanskoj banci FBiH Mufid Lojo novi je član Nadzornog odbora BH Pošte. Iako je pravosnažno osuđivan, Vlada FBiH sa Nerminom Nikšićem odlučila je u srijedu da Lojo bude jedan od sedam članova UO Javnog preduzeća BH Pošte.

“Na današnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine danas su izabrani i v.d. članovi Nadzornog odbora BH Pošte. Za članove izabrani su Stipo Prlić, Tarik Imamagić, Mufid Lojo, Adnan Kuč, Armen Jarčević, Mesud Ajanović i Josip Bulić”, saopćeno je iz Vlade Federacije BiH piše Istraga.

Ko je Mufid Lojo?

“Presudom Vrhovnog suda FBiH, bivšim celnicima Poštanske banke Sarajevo Mufidu Loji i Halidu Galijaševicu smanjene su zatvorske kazne za zloupotrebu položaja tokom 2002. godine. Prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu Mufid Lojo, bivši generalni direktor Poštanske banke, bio je osuden na godinu i dva mjeseca zatvora, ali mu je kazna smanjena na šest mjeseci zatvora”, objavljeno je u 13. maja 2008. godine.

Mufid Lojo, direktor “Poštanske banke”, osuđen je zbog zloupotrebe mjeseci službenog položaja ili ovlasti u Poštanskoj banci BiH koja je danas u stečaju. Iako je osuđen na zatvorsku kaznu, Lojo nije odležao nijedan dan ali nije odležao nijedan dan u zatvoru jer ga je pomilovala tadašnja predsjednica Federacije Borjana Krišto.

“Mufid Lojo, sin Hilme i majke Munevere, rođen 20.04.1958. godine u Foči, nastanjen u Sarajevu, državljanin BiH. Prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu broj K-109/05 od 25.12.2006. godine za kazneno djelo zloupotrebu položaja i ovlaštenja iz člana 383. stava 2 u vezi stava 1. KZ FBiH osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 2 (dva) mjeseca a koja je presudom Vrhovnog suda FBiH broj 070-0-KŽ-07-000194 od 17.04.2008. godine preinačena na kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci. Da se izrečena kazna zatvora od 6 (šest) mjeseci zamijeni uvjetnom osudom s rokom provjere u trajanju od 2 (dvije) godine”, glasila je odluka tadašnje predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto.

Dakle, osuđenik za zloupotrebe u Poštanskoj banci kojeg je pomilovala Borjana Krišto trinaest godina kasnije imenovan je za člana Nadzornog odbora BH Pošte.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija