Bivši predsjednik BiH: SDA je u Neumu odbila koncept HDZ-a, zato je i platila cijenu

SDA nije prihvatila ono što im se nudilo u Neumu zato je i platila cijenu, rekao je Džaferović.

Bivši član Predsjedništva, Šefik Džaferović gostovao je u emisiji ‘Istraga sedmice’, Hayat televizije a jedan od tema o kojoj je govorio bila je neumski pregovori SDA sa HDZ-om.

“SDA je u Neumu kada je u pitanju Dom naroda jasno odbila koncept koji je predlagao HDZ. To je koncept koji je gledao broj stanovnika po kantonima, pa su se onda dodjeljivali neki količnici i vodio je u dodatnu etničku podjelu. Vi drugačije izbore niste mogli organizirati po tom konceptu nego da su birači podijeljeni na Bošnjake, Srbe, Hrvate i ostale. To je jedan katastrofalan prijedlog i mi to nismo mogli da prihvatimo. Nikada to nećemo prihvatiti. Mi nismo nikada dozvoljavali da se uvede etnički kriterij. Bili smo vrlo konstruktivan sagovornik, ali ovo nismo dali”, rekao je Džaferović.

Kaže kako zbog toga što nisu prihvatili ono što im se nudilo, SDA je platila cijenu izbacivanja iz vlasti.

“Od nas je traženo da uradimo nešto što nećemo nikada uraditi. Ono što nam je nuđeno i u Neumu, a kasnije i Sarajevu. Ako je do toga neka je, jer mi nikada nećemo pristati na dodatne etničke podjele”, rekao je Džaferović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79