Bivši reis Mustafa ef. Cerić hvalio Rusiju, a kritikovao EU: Reagovali iz Islamske zajednice

Islamska zajednica u BiH ogradila se od stavova bivšeg reisu-l-uleme u BiH Mustafe Cerića, koji je tokom inauguracije predsjednika Čečenije Ramzana Kadirova 5. oktobra pohvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina, a kritizirao politiku EU prema BiH.

”Bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić nema mandat predstavljanja zvaničnih stavova Rijaseta Islamske zajednice”, izjavio je direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Razim Čolić, naglasivši kako je Cerić u Groznom dao izjavu koja izražava isključivo njegov lični stav, piše RSE.

Cerić je na Facebooku izjavio da Evropa ne želi integrirati BiH u EU, dok je Moskva integrirala Čečeniju i da bi Evropa trebala da dođe u Grozni, da vidi i nauči kako to Vladimir Putin radi u kooperaciji s Ramzanom Kadirovim, piše RSE.

Tokom posjete Cerić je u Groznom bio gost Evropskog muslimanskog foruma, organizacije koja za sebe kaže da je zajednička organizacija muslimana u Evropi, što, prema Čoliću, nije ideja koju IZ može podržati.

Ramzan Kadirov, autokratski vladar Čečenije, vlast je preuzeo 2007, a optuživan je za kršenje prava, mučenje, hapšenje LGBTIQ osoba, atentate na protivnike i kritičare i osvete nad članovima njihovih porodica. Negira optužbe iako često javno prijeti neprijateljima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79