Bivši reis Mustafa ef. Cerić hvalio Rusiju, a kritikovao EU: Reagovali iz Islamske zajednice

Islamska zajednica u BiH ogradila se od stavova bivšeg reisu-l-uleme u BiH Mustafe Cerića, koji je tokom inauguracije predsjednika Čečenije Ramzana Kadirova 5. oktobra pohvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina, a kritizirao politiku EU prema BiH.

”Bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić nema mandat predstavljanja zvaničnih stavova Rijaseta Islamske zajednice”, izjavio je direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Razim Čolić, naglasivši kako je Cerić u Groznom dao izjavu koja izražava isključivo njegov lični stav, piše RSE.

Cerić je na Facebooku izjavio da Evropa ne želi integrirati BiH u EU, dok je Moskva integrirala Čečeniju i da bi Evropa trebala da dođe u Grozni, da vidi i nauči kako to Vladimir Putin radi u kooperaciji s Ramzanom Kadirovim, piše RSE.

Tokom posjete Cerić je u Groznom bio gost Evropskog muslimanskog foruma, organizacije koja za sebe kaže da je zajednička organizacija muslimana u Evropi, što, prema Čoliću, nije ideja koju IZ može podržati.

Ramzan Kadirov, autokratski vladar Čečenije, vlast je preuzeo 2007, a optuživan je za kršenje prava, mučenje, hapšenje LGBTIQ osoba, atentate na protivnike i kritičare i osvete nad članovima njihovih porodica. Negira optužbe iako često javno prijeti neprijateljima.

  Nastavljena potraga na Ponijerima za nestalim mladićem

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79