Bivši sudija Ustavnog suda tvrdi: Skandaloznom odlukom Ustavni sud BiH pokušava oteti 300 miliona od RS-a

Odluka Ustavnog suda BiH da litvanska Ukio banka ima pravo da potražuje 155 miliona KM od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju je skandalozna. Ustavni sud nije vrhovni sud i on ne može da ulazi u to da li su sudovi RS proizvoljno tumačili dokaze u postupku jer to nije njegova nadležnost.

Rekao je to za CAPITAL pravni konsultant FG „Birač“ i bivši sudija Ustavnog suda BiH Vitomir Popović komentarišući Odluku Ustavnog suda BiH kojom je poništena presuda Vrhovnog suda RS, a kojom su potvrđene presude nižih sudova i odbijen zahtjev litvanske Ukio banke da im se prizna 155 miliona KM potraživanja od FG „Birač“ u stečaju.

Ovu odluku Ustavni sud BiH je donio juče, a u njoj je navedeno da „sve ukazuje da postoji obaveza FG ’Birač’ prema Ukio banci“ kao i da se „Vrhovni sud proizvoljno upustio u ocjenu ugovora kvalifikujući ga nezakonitim“.

Međutim, Popović tvrdi da je Ustavni sud BiH ovakvim ocjenama izašao iz okvira svojih nadležnosti, a sve u pokušaju da postane vrhovni sud BiH.

„Postoji stalno nastojanje Ustavnog suda da se pretvori u vrhovni sud BiH, na šta nema pravo. Ustavni sud BiH je izašao izvan svojih okvira prihvatajući ugovore koje su Litvanci 2012. godine zaključili pod veoma sumnjivim i spornim okolnostima. Ustavni sud je zanemario činjenicu da se zbog tih ugovora vodi čitav niz krivičnih postupaka i da je Devizni inspektorat RS utvrdio da se radi o nezakonitim pravnim poslovima. Vjerujem da će ovo biti skandal i dobro bi bilo da se i Tužilaštvo BiH uključilo ne samo u ovaj, nego i u mnoge druge predmete o kojima je odlučeno pod veoma sumnjivim i spornim okolnostima“, rekao je Popović.

Tvrdi da odluka Ustavnog suda nema nikakvog uporišta u pravu i Ustavu BiH te da bi institucije RS trebale da se oglase i da jasno kažu da se ne smije dovoditi u pitanje opstanak Vrhovnog suda RS i cijelog pravnog sistema koji je u nadležnosti Srpske.

„To je jedna blamaža i u ovo bi moralo da se uključi i Tužilaštvo BiH i drugi organi. Mi smo još prije dvije godine imali indicije na koji način će biti suđeno i na koji način će oni koji budu to radili biti stimulisani. Interesuje me da li će ovaj put zvaničnici RS i institucija BiH reagovati na Ustavni sud BiH, da li njima ovakva odluka odgovara ili su i oni imali svoga upliva u donošenju ovakve odluke. Ne bi trebalo dozvoliti da se Srpskoj na jedan bezobrazan, da ne kažem korupcionaški način, uzme 300 miliona KM“, naglasio je Popović.

Ustavni sud BiH je u odluci naveo da se “utvrđuje povreda prava na pravično suđenje iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i ukida presuda Vrhovnog suda RS od 18. septembra 2018. godine”.

Vrhovnom sudu RS je naloženo da po hitnom postupku donese novu odluku u skladu sa pravom na pravično suđenje i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Komentarišući odluku Ustavnog suda pravni zastupnik Ukio banke Aleksandar Sajić je za CAPITAL juče rekao da su ovim praktično priznata potraživanja Ukio banke od FG „Birač“ u iznosu od 155 miliona KM te da Vrhovni sud treba da donese novu presudu u skladu sa uputstvom Ustavnog suda.

Litvanska Ukio banka u ovom sudskom postupku traži da sud utvrdi osnovanost njenih potraživanja od FG „Birač“ u stečaju, u iznosu od 155 miliona KM. Litvanska banka je u svom tužbenom zahtjevu insistirala na tome da bude razlučni povjerilac, što bi joj omogućilo odvojeno namirenje iz imovine kao stečajnog dužnika.

Prvostepena presuda u ovom sporu donesena je u aprilu 2017. godine i njome je odbijen tužbeni zahtjev Ukio banke, a tu presudu potvrdili su i Viši privredni sud i Vrhovni sud RS, nakon čega je Ukio banka podnijela apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju otkupila je fočanska firma „Pavgord“ koja je ranije blokirala račune „Alumine“ , firme kćerke FG „Birač“, pokušavajući da naplati ovo potraživanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79