Bivši uposlenici podigli tužbu protiv Aluminija zbog neuplaćenih doprinosa

U kompaniji Aluminij Mostar čiji su pogoni prestali sa radom 10. jula ove godine, od blizu 900 uposlenih, ostalo je da se vodi oko 360 njih i u ovom trenutku Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ne zna šta će biti s tim uposlenicima. U Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije su nam kazali da će Vlada FBiH u narednom periodu objaviti ponovljeni javni poziv za subvencije preduzećima i poduzetnicima a na koji može aplicirati i privredno društvo Aluminij Mostar. Pričali smo i sa bivšim uposlenikom Aliminija koji nam je kazao da su tužili kompaniju zbog neuplaćenih doprinosa.

Mogu aplicirati za uposlenike koji ispunjavaju uvjete za penziju

– Vlada FBiH planira u narednom periodu objaviti ponovljeni javni paziv za kandidovanje Programa utroška sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2019. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije “Tekući transferi i drugi tekući rashodi-subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima”. Poziv će biti objavljen i na web stranici Ministarstva. Na poziv će moći aplicirati i privredno društvo Aluminij Mostar za zaposlenike koji do 31.12.2019. godine ispunjavaju uvjete za odlazak u penziju, ukoliko dostave svu potrebnu dokumentaciju po javnom pozivu – navode iz Ministarstva i dodaju:

– O kojem iznosu i za koliko radnika bi se uvezao staž, Ministarstvo u ovom momentu ne raspolaže sa takvim podacima. Odlukom Vlade FBiH o dobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH za uplatu doprinosa PIO za 9, 10, 11. i 12. mjesec 2017. godine za 884 radnika Aluminija Mostar, uplaćena su 2.187.423,48 KM – rečeno nam je u Ministarstvu.

Razgovarali smo sa Romeom Biokšićem, bivšim uposlenikom Aluminija Mostar, koji je među onih 500 radnika koji su 1. septembra proglašeni tehnološkim viškom.

Podigli smo tužbu

– Već ranije sam vam kazao da nam Aluminij duguje doprinose za 18 mjeseci. Da li je nešto u međuvremenu uplaćeno, ne znam. Ali mogu vam reći da smo protiv poslodavca, odnosno, Aluminija podigli tužbu zbog neuplaćenih doprinosa i vidjet ćemo šta dalje. U firmi je ostalo još nekih 360 radnika. Čisto sumnjam da će ikada pogoni biti ponovno pokrenuti, odnosno, da će se za Aluminij naći strateški partner. Daj Bože – rekao nam je Biokšić koji je bivši predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija.

Na naše pitanje da li je pregledana analiza izraelsko-kineskog konzorcija i hoće li uskoro biti sastanka sa investitorom iz Dubaija, iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije su nam odgovorili samo da je ponuda izraelsko-kineskog konzorcija pregledana, da je Vlada FBiH utvrdila odgovor i poslala ga konzorciju, prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79