Bivši zatvorenik tužio Hrvatsku zbog loših uslova u zatvoru

Hrvatska je izgubila još jedan spor pred Europskim sudom za ljudska prava (ESLJP) u Strasbourgu zbog loših uslova u zatvorima i nemogućnosti pristupa Ustavnom sudu. Bivšem zatvoreniku, ako presuda ESLJP postane pravomoćna, treba isplatiti 9.900 eura te dodatnih tri hiljade eura za troškove postupka.

Ovaj bivši zatvorenik služio je kaznu od 2008. do 2013. u različitim zatvorima u Hrvatskoj. Podnio je ustavnu tužbu protiv presude kojom je odbijena njegova zahtjev za naknadu štete zbog loših uslova u zatvorima. U martu 2021., Ustavni sud Hrvatske je odbio tu ustavnu tužbu, pozivajući se na svoju novu praksu koja je tražila da podnositelj prvo iskoristi preventivna pravna sredstva prije nego što podnese ustavnu tužbu.

ESLJP je utvrdio da je ova nova praksa Ustavnog suda bila u skladu s praksom Europskog suda.

Kasnije je Ustavni sud promijenio svoj pristup i više nije primjenjivao uslov prethodnog korištenja preventivnih pravnih sredstava u slučajevima gdje podnositelji više nisu mogli koristiti ta sredstva.

ESLJP je zaključio da je odbacivanje podnositeljeve ustavne tužbe predstavljalo nerazmjerno ograničenje njegovog prava na pristup Ustavnom sudu.

Osim toga, ESLJP je priznao prigovore zbog neodgovarajućih uslova u zatvorima u kojima je podnositelj boravio te je utvrdio povredu Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda zbog nedostatka minimalnog osobnog prostora u nekim zatvorima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79