Bizaran slučaj u Sloveniji: Žena osumnjičena da je namjerno odsjekla šaku zbog naplate osiguranja

U glavnom gradu Slovenije u toku je suđenje u slučaju kakav nije zapamćen. Riječ je o predmetu protiv Julije Adlešič, njenog supruga i njegovih roditelja. Oni su osumnjičeni za pokušaj prevare osiguranja u iznosu većem od milion eura, a nakon što je Julija ostala bez šake.

Tužilac Sedin Kičin predložio je sudu da prvooptužena Julija Adlešič bude osuđena na četiri godine i šest mjeseci zatvora, njen partner Sebastien Abramov na pet godina zatvora, njegova majka Tinka Huskić Colarič na četiri godine, a njen suprug Gorazd Colarič na godinu dana zatvora, piše 24ur, a prenosi Klix.

Optužnica tereti Juliju Adlešič, njenog partnera Sebastiena Abramova i njegove roditelje Tinku Huskić i Gorazda Colariča za pokušaj prevare u osiguranju.

Adlešič je u januaru prošle godine odsjekla lijevu ruku. Tvrdi da je riječ o nesreći prilikom piljenja grana kružnom pilom. Prema navodima tužilaštva, ona je to učinila namjerno kako bi dobila naknadu od osiguranja.

Abramov ju je navodno na to nagovorio, a u prevaru su navodno bili uključeni i njegovi roditelji.

Naime, Sebastian Abramov je neposredno prije povrede ugovorio životno osiguranje i osiguranje u slučaju nesreće Julije Adlešič kod pet osiguravajućih društava. Prema riječima tužioca, obećano joj je najmanje 1,22 miliona eura odštete u slučaju invalidnosti. Adlešič, Abramov i Huskić Colarič terete se po pet tačaka prijevare, a Colarič po jednoj tački prevare na račun nekoliko osiguravajućih društava.

U završnoj riječi, tužilac Sedin Kičin izrazio je uvjerenje da je potvrdio dokazni postupak za sve navode optužnice. Prema njegovim riječima, način, opseg i vrijeme zaključenja ugovora o osiguranju pokazuju da su Adlešič, Abramov i Huskić Colarič planirali povrijediti Juliju Adlešič, a Colarič je o tome obaviješten. Kičin je rekao da su optuženi u saučesništvu pokušavali da pribave protivpravnu imovinsku korist.

Prema riječima tužioca, mišljenja medicinskih i mašinskih vještaka također su pokazala da se Julija Adlešič povrijedila namjerno. Dodao je da su optuženi također planirali kako zbrinuti ranu nakon povrede, a Abramov se prije incidenta na mreži raspitivao o upotrebi bioničke ruke. Tužilac je predložio sudskom vijeću da se Adlešič produži kućni pritvor zbog opasnosti od ponavljanja, a Abramu produži pritvor.

Završnu riječ danas je započeo i Boris Grobelnik, advokat koji brani prvooptuženu Adlešič. Suprotno tužitelju, uvjeren je da postupak nije dokazao da je Adlešič počinila navodna krivična djela. Tako, prema njegovim riječima, broj i vrijednost sklopljenih ugovora o osiguranju ne ukazuju da je Adlešič ozljedu planirala kako bi ostvarila naknadu.

Advokat Grobelnik je istakao da sud nikada i ne smije biti pod utjecajem medija koji unaprijed osuđuju i po svaku cijenu pokušavaju dokazati krivicu. Kasnije je u izjavi za medije rekao da je sudsko vijeće, kojim je predsjedavala sutkinja Marjeta Dvornik, odbacilo nekoliko vrlo važnih prijedloga odbrane bez odgovarajućeg obrazloženja.

Suđenje na ljubljanskom okružnom sudu nastavlja se sutra, a planirano je da se nastavi završna riječ Grobelnika, nakon koje slijede završne riječi branitelja ostale trojice optuženih.

Prije tri sedmice Okružni sud u Žalcu Abramov osuđen je na godinu i četiri mjeseca zatvora zbog prevare protiv roditelja tragično preminule Sare Veber, koja mu je bila djevojka, u martu 2015. godine. Ova presuda još nije konačna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79