Neoznačena satira kao lažna vijest: Nije tačno da “Ožujsko traži ožalošćene”

Brojni informativni portali prenijeli su tekst sa satiričnog portala bez napomene da je riječ o takvoj vrsti sadržaja, čime su satiru predstavili kao stvarnu vijest.

U navedenom tekstu koji je ranije preuzet sa Facebook stranica 15.3.2021. objavljen je satirični članak bez napomene da je riječ o takvoj vrsti sadržaja. U tekstu smo ispravili taj podatak da ova riralna fotografija. Stoga se portal Crnahronika izvinjava svojim čitaocima zbog iznošenja netačnih i neprovjerenih tvrdnji.

U članku je navedeno da se “na društvenim mrežama pojavila fotografija sa dženaze (sahrane)”, a spomenuta fotografija je i priložena u članku.

Međutim, originalna fotografija, koja je poslužila kao podloga i materijal za objave na društvenim mrežama, a zatim i za satirične članke, pojavila se 10.3.2021. na jednom privatnom Facebook profilu. Originalna fotografija pokazuje da je sanduk sa pokojnikom postavljen na plastične gajbe, ali na gajbi žute boje nije vidljiv logo Ožujskog piva.

Logo Ožujskog je, po svemu sudeći, naknadnom manipulacijom ubačen, odnosno fotošopiran na originalu fotografiju.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79