Bjelorusija započela izvođenje vojnih vježbi koje simuliraju pripreme za borbu

 

Oružane snage Bjelorusije započele su kasno sinoć sa izvođenjem vojnih vježbi, a kako bi testirale svoju borbenu gotovost, istakao je ministar odbrane Viktor Khrenin.

Bjelorusija je blizak saveznik Rusije, koja je izvršila invaziju na Ukrajinu krajem februara ove godine odmah nakon izvođenja zajedničke vojne vježbe ove dvije države, što je omogućilo da se više agresorskih snaga približi ukrajinskoj granici. Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

“Planirane su vježbe borbene gotovosti koji će uključivati veliki broj vojnih vozila, što može usporiti saobraćaj na javnim putevima”, javili su iz bjeloruskog Ministarstva odbrane.

Tvrde kako vježba ne predstavlja prijetnju bjeloruskim susjedima ili evropskoj zajednici.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko razgovarao je jučer sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o situaciji u Ukrajini. Područja Ukrajine koja se nalaze u blizini Bjelorusije, uključujući Kijev, bila su snažno pogođena u inicijalnoj fazi invazije, ali su se ruske snage sada fokusirale na ukrajinske regije na istoku i jugoistoku zemlje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79