Blagojević: Tužilaštvo BiH zloupotrebljava svoju poziciju

Zbog napada na ustavni poredak Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu protiv najviših zvaničnika Republike Srpske, međutim, kako tvrde stručnjaci, Tužilaštvo BiH zloupotrebljava svoju poziciju jer krivično djelo napada na ustavni poredak BiH moguće je izvršiti samo upotrebom fizičke sile ili prijetnjom upotrebe fizičke sile.

Naime, krivično djelo napad na ustavni poredak BiH propisano je članom 156. Krivičnog zakona BiH i to tako da ga čini samo onaj ko upotrebom fizičke sile ili prijetnjom upotrebe fizičke sile pokuša da promijeni ustavni poredak.

“Papir parlamenta, na koji su preneseni odluka, zakon ili neki drugi akt, nije nikakva sila niti prijetnja silom, a kamoli fizička sila ili prijetnja fizičkom silom. Ta jedna riječ, fizička, toliko jasno dokazuje postojanje zloupotreba u Tužilaštvu BiH u ovom slučaju”, kaže za “Nezavisne novine” Milan Blagojević, profesor ustavnog prava.

Kako objašnjava, u Tužilaštvu BiH rade tužioci koji, za razliku od pravnih laika, znaju važnost riječi fizička sila i da kad nema takve sile, nema ni navedenog krivičnog djela, iz čega u konačnom proizlazi da oni znaju da nemaju pravo ni da pokrenu istragu, a kamoli da je vode i da saslušavaju bilo koga, kada akt parlamenta nije nikakva sila, a kamoli fizička sila.

“Iako to oni sve znaju, ipak su otvorili istragu suprotno zakonu, čime sami dokazuju svoju zloupotrebu”, ističe Blagojević.

Inače, Tužilaštvo BiH juče je počelo sa saslušavanjem svjedoka u slučaju napada na ustavni poredak, a zbog zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa vraćanjem nadležnosti Republici Srpskoj sa nivoa BiH. Prvi saslušani bio je Goran Selak, predsjednik Socijalističke partije Srpske, kojem je, kako je rekao, tužilac saopštio da je istraga pokrenuta protiv više osoba, a između ostalih, osumnjičeni su Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, i Radovan Višković, premijer Republike Srpske, te predsjednici svih vladajućih političkih partija i šefovi poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske, među kojima i Milorad Dodik, lider SNSD-a.

“Ja sam se odazvao na poziv postupajućeg tužioca kao predsjednik političke partije. Tužilac me upoznao da je formiran predmet”, rekao je Selak.

Kada su u pitanju šefovi poslaničkih klubova, izuzetak je predsjednik Kluba poslanika Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić, koji nije u svojstvu osumnjičenog, već je umjesto njega, navodno, Marinko Dragišić.

Selak ističe da je iznio svoj stav – da je prioritet stabilna, jaka Republika Srpska i njene institucije, a da se u pogledu nadležnosti treba sagledati koje su to nadležnosti na neustavan i nezakonit način prenesene na nivo BiH, kao i da to dogovorom treba da rješavaju sve tri strane u BiH.

“Mislim da je ovo još jedna predstava za javnost, ali vidjećemo. Republika Srpska ima pravo da u svojoj NS RS donosi odluke i zakone”, rekao je Selak za “Nezavisne novine”.

Osim Selaka, danas će biti saslušan i Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, takođe kao svjedok, a juče je samo kratko prokomentarisao da u svemu ne vidi napad na ustavni poredak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79