Bliži se prva bh. Povorka ponosa: U nedjelju u Sarajevo stižu aktivisti iz pet zemalja regije, angažovane stotine policajaca

“Znamo da dolazi velika podrška iz Podgorice, Beograda, Zagreba, Skoplja, Tirane, tako da svi aktivisti i aktivistkinje i LGBTIQ osoba iz cijele regije dolaze da podrže prvu bh Povorku”, kazala je Lejla Huremović, aktivistica

Pripreme za prvu bh. Povorku ponosa privode se kraju. U nedjelju u Sarajevo stižu aktivisti iz pet zemalja regije. Na obezbjeđenju Povorke bit će angažovane stotine policijskih službenika iz sedam policijskih agencija. Oko povorke se danima vode i politička prepucavanja – piše N1.

A da je povorka prvorazredni politički događaj, stava je prvi čovjek Predsjedništva BiH Željko Komšić. Smatra, ukoliko bude nasilja, ili povorka ne bude održana da će to BiH koštati više nego tvrdnje hrvatske predsjednice da u BiH živi 10 hiljada terorista.

Organizatori Povorke su MUP-u KS prijavili 500 učesnika. Koliko će ih zaista biti nije poznato, no vjeruju da bi broj mogao biti daleko veći. Oni koji žele učestvovati pred Vječnu vatru bi trebali doći u nedelju do 12 časova. Svi koji dođu kasnije, neće se moći priključiti povorci.

“Znamo da dolazi velika podrška iz Podgorice, Beograda, Zagreba, Skoplja, Tirane, tako da svi aktivisti i aktivistkinje i LGBTIQ osoba iz cijele regije dolaze da podrže prvu bh Povorku”, kazala je Lejla Huremović, aktivistica.

Na obezbjeđenju skupa radiće stotine pripadnika iz sedam policijskih agencija. Dio će biti uniformisan, a dio će skup obezbjeđivati u civilu.

“Policija Kantona Sarajevo provodi pojačane mjere sigurnosti, te se shodno operativnom donesenom planu angažuju svi raspoloživi ljudski i materijalni resursi uprave policije, ali i djelom drugih policijskih agencija kao što su Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, FUP, te pet kantonalnih MUP-ova”, kazao je Mirza Hadžiabdić, portparol MUP KS.

Najava Povorke, bila je ključna i za otvaranje debate o pravima LGBTIQ osoba. Jasan stav među prvima su iznijeli u Islamskoj zajednici BIH poručivši da ikako se “homoseksualizam u izvorima islama kvalifikuje velikim grijehom” nasilja ne smije biti:

“Nije dopušteno nasilje prema bilo kojem čovjeku na osnovu njegovog ličnog uvjerenja ili orijentacije.”

Na upit o stavu Katoličke crkve o predstojećem skupu, dobili smo kratak odgovor da biskupi biskupske konferencije nisu razgovarali na spomenutu temu, dok Srpska pravoslavna crkva do sada nije javno iznijela svoj stav.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79