Blizu 200 optuženih za izbornu krađu u Doboju

Nezapamćena izborna manipulacija volje građana u Doboju na lokalnim izborima 2020. godine, koje je Centralna izborna komisija poništila, dobila je epilog.

Prema optužnicama Okružnog javnog tužilaštva, izbornu krađu u novembarskom izbornom ciklusu te godine činilo je 177 osoba. Ko je prekrajao volju birača sada je poznato, no po čijoj želji se radilo – odgovor je koji je izostao u potvrđenim optužnicama, prenosi Federalna.ba.

Doboj – grad u kojem je lokalnu vlast na posljednim izborima osvojio SNSD. Do ključnih pozicija u gradskoj administraciji i skupštinske većine stigli su na i ponovljenim lokalnim izborima.

Reakcija CIK-a
Da se na lokalnim izborima 2020. godine koje je u ovom gradu poništila Centralna izborna komisija itekako manipuliralo voljom građana pokazali su i ponovljeni izbori u februaru 2021. godine.

Primjera radi, razlika glasova na listi kandidata SNSD-a bila je od 15 do 18 hiljada glasova.

„Ako samo u jednom gradu ukradu 15.000 glasova, zamislite koliko ukradu u cijeloj Republici Srpskoj. To su dobri Staljinovi đaci, očito da se drže one njegove da izbore odlučuju brojači, a ne birači”, kaže Zoran Trifunović, predsjednik GO SDS Doboj.

Ko je brojao i ko se prebrojao? Ko je volju građana pretvarao u izbornu prevaru? Odgovor je dalo Okružno javno tužilaštvo Doboj podizanjem optužnica.

Za nečasnu radnju, falsifikovanje rezultata terete konkretne izvršioce – članove biračkih odbora:

„U prethodnom periodu, Tužilaštvo je podiglo ukupno 41 optužnicu protiv 197 lica, a nadležni sud je potvrdio 37 optužnica protiv 177 lica. Ostali postupci po navedenoj prijavi su u toku i nalaze se u fazi istrage.“

Rad istražnih organa u navedenom slučaju ohrabruje, no ono što u mozaiku izbornih prevara nedostaje su imena naručilaca – po čijoj volji i želji se radilo.

“Normalno je da je to neko motivisao i naredio da se uradi. Po meni, i policijsko-tužilačka istraga je išla u pogrešnom pravcu jer nije uveden termin motivacije”, ističe Trifunović.

Fiktivne stranke
O ovoj temi, koja je u fokusu dobojske javnosti proteklih dana, rijetko ko želi govoriti. Hrabri upiru prstom u samo jednu partiju, iz koje na pismeni upit da se očituju o navodima ni mi nismo dobili odgovor.

“Manipulacija izbornom voljom i izborna krađa godinama se radi za jednog te istog čovjeka, odnosno, njegovu grupu poznatu kao “Obrenova grupa”, koji godinama vladaju Dobojem na račun izbornih krađa”, tvrdi Vedran Gligorić, odbornik SP-a u Skupštini Grada Doboj.

“Kad pogledate nazive političkih subjekata, vidite kako su spretno i virtuozno izbjegli da se tamo nađe SNSD, pa imamo razne fiktivne stranke koje su radile kao partije podrške SNSD-u, režimskoj partiji, poput Srca za Čapljinu i raznih političkih subjekata i satelita koji su učestvovali u prevari”, kaže Olivera Nedić, odbornica PDP-a u Skupštini Grada Doboj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79