Blok 7 i dalje u igri?!

Izgradnja Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla sve je neizvjesnija iako su pripremni radovi vrijedni 18 miliona KM već okončani, a ugovor o izgradnji potpisan. Kineski partner u ovom trenutku ne može garantovati poštivanje ugovora, jer je učešće američke kompanije General Electric (GE), koja je trebala, između ostalog, napraviti turbine, zbog pritisaka Evropske energetske zajednice sve neizvjesnije.

NIJE DO NAS

Do izmjena ugovora, odnosno do pristanka domaćih vlasti i investitora da se američke zamijene kineskim ili drugim turbinama, kako nam je kazao federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, neće doći.- Stav i opredjeljenje uprave, Vlade FBiH i Parlamenta je da ostajemo na istim postavkama kakve su i bile, i na istom ugovoru kakav je i potpisan prethodno. Nije više ni do nas, ni do mene ni do EPBiH. Sad je stvar do strateškog partnera može li on osigurati poštivanje ugovora i je li moguće projekat završiti u zadanim okvirima, kazao nam je ministar Džindić.

Denis Žiško iz nevladine organizacije Centar za ekologiju i energiju smatra kako je ovo idealna prilika da se BiH izvuče iz projekta koji je za nju nepovoljan, onako kako to radi General Electric.Iako pod velikim pritiskom Evrope, General Electric se neće povući iz ovog projekta, jer i sam ima velike projekte i interese u Kini, smatra ministar Karadžin

– Informacija da se GE povlači iz ovog projekta stara je najmanje šest mjeseci. Firme koje proizvode opremu za proizvodnju uglja se povlače iz tih projekata zato što oni nemaju budućnost. Suština je da je ugovorom definisana jedna vrsta opreme, jedan kvalitet opreme, a kineska kompanija nije u mogućnosti isporučiti je, što ugovor čini ništavim. Ugovor treba raskinuti i to je najbolje rješenje za BiH, da se najbezbolnije izvuče iz projekta. Taj objekat bi bio zatvoren u narednih 15-20 godina, praktično ne bi radio ni pola radnog vijeka, možda ga dotad ne bismo ni otplatili, naglasio je Žiško.

Ipak, bez Bloka 7 ili barem bez funkcionalnih preostalih blokova u TE Tuzla, koji su odavno zastarjeli, a koje je Blok 7 trebao zamijeniti, u ovom trenutku je upitan cijeli elektroenergetski sistem. Ovo je poručio i kantonalni ministar okoliša Zvjezdan Karadžin, koji kaže kako pitanje (ne)izgradnje Bloka 7 otvara mnogo drugih pitanja.

– Da li to znači da će se produžiti upotreba blokova koji su trebali biti ugašeni, što smo mi naveli u nacionalnom planu smanjenja emisija do 2030. godine? Ako to ne učinimo, morat ćemo plaćati penale na tako proizvedenu električnu energiju. Hoće li ovo dovesti do nestabilnosti po pitanju snabdijevanja električnom energijom u BiH? Šta će biti sa rudarima i hiljadama ljudi koji su direktno ili indirektno vezani za termoenergetski sektor, postavlja pitanja Karadžin.

UVEZENA STRUJA

Isto se pita i predsjednik Sindikata Rudnika Kreka Zuhdija Tokić, koji ipak smatra da će do izgradnje Bloka 7 doći.- Rudnik Kreka više od 90 posto proizvodnje plasira u TE i možete zamisliti šta bi to značilo za rudnik, ali i za radnike u termoenergetskom sektoru. Mi smo ubijeđeni da će doći do izgradnje Bloka 7, u suprotnom najveću štetu bi pretrpjeli građani i BiH, jer bi morali plaćati skuplju uvoznu struju. Ovo je kompleksan sistem, zakon spojenih posuda i ogromna i nesaglediva šteta bi nastala za industriju i realni sektor, procjenjuje Tokić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79