Blok 7 u Tuzli i dalje kost u grlu FBiH, jesu li obećanja EU-a o zbrinjavanju rudara iskrena

Evropska unija i dalje je kategorično protiv izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli.

Na nedavnom sastanku sa federalnim ministrom energije, industrije i rudarstva Nerminom Džindićem predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) jasno su poručili kako je EU protiv Bloka 7 naglasivši kako se radi o ekonomski i ekološki neodrživom projektu.

Također, iz EU-a su kazali da su spremni finansijski pomoći Federaciji BiH u alternativnim rješenjima koja se tiču sigurnosti opskrbe električnom energijom, zapošljavanjima i rješavanjima problema u rudarskom sektoru, koje nosi eventualno odustajanje od ovisnosti o uglju.

Podsjetimo, Parlament FBiH dao je saglasnost za izgradnju Bloka 7 i jedino ovo zakonodavno tijelo može odlučivati o budućnosti ovog projekta.

Blok 7 bi trebalo da bude najveća poslijeratna investicija u energetski sektor teška 1,4 milijarde KM, a dosad je porezne obveznike već koštao 214 miliona KM, koliko iznosi avans uplaćen poseban račun kineske banke.

– Tih 214 miliona KM, odnosno 15 posto od ukupne sume potrebne za realizaciju projekta uplaćeno je na poseban račun kineske banke, a ne kompanijama koji su izvođači radova.

Kinezi, kako je to ranije ustvrdio Janez Kopač, direktor Sekretarijata energetske zajednice, “da se ostalo u projektu, morao bi se vraćati kredit koji je pod državnom garancijom i siguran sam da bi država to morala platiti jer bi Elektroprivreda BiH imala ekonomske probleme i onda bi Federacija BiH to platila što bi ovaj entitet dovelo skoro do bankrota”.

Ako FBiH i uspije sačuvati, odnosno vratiti uplaćeni avans, odustajanje od Bloka 7 najvjerovatnije će za posljedicu imati otpuštanje brojnih zaposlenih u rudnicima. Tek tada ćemo saznati jesu li obećanja EU-a o finansijskoj pomoći prilikom zbrinjavanja rudara iskrena piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79