Blokada se nastavlja: Klub Srba odbio povećanje plaća pripadnicima Oružanih snaga BiH

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) Bosne i Hercegovine, kojeg je u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH, na dnevnom je redu današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Izmjene Zakona o OSA-i su, podsjetit ćemo, nametnute kao obaveza nakon što je Ustavni sud BiH prihvatio apelaciju tadašnje predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto (HDZBiH), kojom su osporene određene odredbe Zakona o OSA-i.

Izmjenama Zakona o OSA-i su predviđene izmjene u sadržaju naloga, te se propisuje da nalog za provođenje posebnih istražnih radnji može biti odobren za period do 60 dana i da se može produžiti na dodatne periode od po 30 dana na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora OSA-e, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci, piše Faktor.

Ukoliko se utvrdi da prijetnja proistekla iz aktivnosti praćene osobe nije otklonjena, a da se nisu stekli uvjeti za prekid operacije ni nakon 48 mjeseci, generalni direktor može pisanim obrazloženim prijedlogom tražiti odobrenje novog ciklusa primjene mjera na periode od po 30 dana, u ukupnom trajanju najduže od dodatnih 48 mjeseci.

Delegati su se izjasnili da ovaj prijedlog neće biti razmatran po hitnoj proceduri, ali ni po skraćenoj proceduri, s obzirom da je sedam delegata bilo “za”, sedam je bilo “protiv”, dok je jedan delegat bio suzdržan. S tim u vezi, utvrđeno je da će ovaj prijedlog biti razmatran u redovnoj proceduri.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji, između ostalog, podrazumijeva i povećanje plaća pripadnicima Oružanih snaga BiH, je odbijen i ide na dalje usaglašavanje. Deset delegata je glasalo “za”, dok su četiri delegata iz Kluba Srba glasali “protiv”, te prijedlog nije prihvaćen zbog nepostojanja entitetske većine.

Na isti način su se delegati iz Kluba Srba odnosili i prema ostalim tačkama dnevnog reda. U blokadi je, pored delegata SNSD-a, učestvovao i delegat SDS-a Mladen Bosić, koji je bio “suzdržan” pri izjašnjavanju.

Delegati iz Kluba Srba čak nisu učestvovali ni u obrazlaganju tačaka dnevnog reda u svojstvu predstavnika nadležnih parlamentarnih komisija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79