Blokada Sueskog kanala mogla bi izazvati globalnu nestašicu toaletnog papira

Kriza zbog broda koji blokira Sueski kanal bi pored novčanih gubitaka mogla prouzrokovati nestašicu toaletnog papira na globalnom nivou.

Vlasnik “Ever Given” broda od 200.000 tona koji se nasukao ove sedmice kad ga je snažni vjetar okrenuo ustranu, izvinio se zbog blokade koja uzrokuje globalnu trgovinsku krizu.

Iza “Ever Givena” je ostala zaglavljena flota teretnih brodova koji prevoze različite proizvode, a među kojima se nalazi i toaletni papir.

Walter Schalka, izvršni direktor brazilske kompanije “Suzano SA” koja se bavi proizvodnjom celuloze, izjavio je za Bloomberg News da kompanija kasni sa transportom sirovina neophodnih za proizvodnju toaletnog papira.

Zbog blokade prometa sirovina u Sueskom kanalu u kombinaciji sa povećanom potražnjom za celulozom u nekim državama kao što je Kina, moglo bi doći do nestašice toalet papira na globalnom nivou zaključuje Schalka.

Schalka je zabrinut da će se nevolje u transportu pogoršati – što će uzrokovati velike poremećaje u trgovini celulozom koji bi mogli utjecati na kompletne zalihe toaletnog papira, navodi Bloomberg.

Lars Jensen, stručnjak za prijevoz kontejnera iz Danske, rekao je za britanski Mirror da će blokada kanala utjecati na pošiljku svakodnevnih predmeta za domaćinstvo, uključujući i toaletni papir.

Izvršni direktor holandske kompanije Boskalis, Peter Berdowski, koja pokušava pomjeriti nasukani brod, smatra da je prerano reći koliko bi rješavanje problema moglo potrajati i da je u pitanju nekoliko dana.

Međutim, japanski vlasnici broda, među kojima i Yukito Higaki, predsjednik kompanije Shoei Kisen, ističu da je raspoređeno 10 tegljača koji rade na izvlačenju broda te da njegova posada očekuje da bi mogli isploviti već u subotu navečer prema tokijskom vremenu.

Higaki je na konferenciji za novinare u japanskom gradu Imabari kazao da “nastavljaju raditi na uklanjanju taloga” te da bi se rješenje krize moglo očekivati već danas.

  Četiri osobe povrijeđene u teškom udesu kod Blagaja

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79