Blokirali prilaz radilištu: Protest stanovnika Ševaš Njiva uz autoput na Koridoru 5C

Mještani naselja Ševaš Njive kod Čapljine, blokirali su prilaze radilištu Koridora 5c, na tom području. Tvrde da su ostali bez poljoprivrednih prolaza i da radovi nanose štetu njihovim kućama i imanjima. Od investitora i izvođača radova traže pisane garancije da će štete biti nadoknađene, a selo dobiti asfalt i vodovod.

Selo Ševaš Njive nalazi se na području Čapljine, neposredno uz poddionicu Počitelj – Zvirovići Koridora 5c. Bilo je ovo, kažu mještani, mirno mjesto dok nisu počeli radovi na budućem autoputu, koji će prolaziti u blizini sela.

„Naši zahtjevi su, postojeći put M17, kojim ste vi sada izašli, i vodovod. Prolaskom autoputa, mi trajno ostajemo bez pitke vode. Mi trenutno u selu kupujemo vodu. Svako domaćinstvo! Asfalt nam je totalno uništen, prolaskom kamiona“, govori mještanin Rusmir Bojčić.

Česta miniranja, tvrde mještani, oštećuju objekte, a oblaci prašine loše utječu i na poljoprivrednu proizvodnju.

„Tražimo da cisterne polijevaju, jer nam se od prašine uništiše voćke i imanja. Nemamo rašta radit’! Oni nama obećavaju ima dvije godine. Da će se uraditi. Mi tražimo napismeno da će to uraditi, a već čujemo neke informacije da nam neće put asfaltirati“, kaže Haris Šabanović, stanovnik Ševaš Njiva.

S protestima će nastaviti sve dok ne dobiju pisane garancije Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH, a koje se odnose na poboljšanje infrastrukture u selu.

Iz Autocesta stiže ovaj odgovor:

„Na dijelu autoceste koji prolazi u neposrednoj blizini pomenutog naselja, kao i na svim lokalnim saobraćajnicama kroz selo koje koristi izvođač radova, intenzivno se radi na smanjenju nivoa prašine na način da se polijevaju te površine. Treba uzeti u obzir da se nalazimo u ljetnom periodu gdje su dnevne temperature izrazito visoke i da učinak poljevanja vodom nije dugotrajan iako izvođač radova ulaže maksimalne napore. Svjesni situacije da stanovnici kako ovog tako i susjednih naselja žive od poljoprivrede i da im se izgradnjom autoceste donekle otežao pristup nekim parcelama na kojima uzgajaju kulture, Autoceste FBiH u koordinaciji sa izvođačem radova naročitu pažnju posvećuju tome da vlasnici tih parcela u svakom trenutku mogu da pristupe svojim parcelama.“

Mještani naselja Ševaš Njive navode da nisu protiv autoputa. No, istovremeno moraju, kažu, zaštititi interese lokalnog stanovništva koje već duže trpi zbog radova. Ne vjeruju usmenim obećanjima, jer su, tvrde, više puta izigrani.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79