Blokiran tunel Crnaja: Privrednici blokirali magistralnu cestu

Ovu saobraćajnicu su blokirali privrednici iz Jablanice u znak protesta što im nakon višemjesečnog traženja nije dostavljen tačan plan radova na tunelu Crnaja koje izvodi JP Ceste FBiH.

Cilj je kako su kazali skrenuli pažnju na značaj ovog prometnog pravca i eventualne posljedice koje bi izazvao saobraćajni kolaps uslijed radova.

Foto: G. Š./Klix.ba Foto: G. Š./Klix.ba

Predsjednik udruženja privrednika Jablanice Jusuf Džafić ističe da zbog rekonstrukcije tunela postoji velika prijetnja negativnog utjecanja na život i poslovanje građana Jablanice.

“Tražimo pismenu garanciju da zadržavanja ispred tunela neće biti duža od 15 minuta i alternativna rješenja”, kaže Džafić . Dodaje kako je ovo jedini projekat bez alternativnog rješenja što je nedopustivo.

Ističe da nemaju ništa protiv gradnje, te naglašava da se nije na vrijeme završilo u našoj zemlji ništa, pa strahuju da neće ni ovo.

Foto: G. Š./Klix.ba Foto: G. Š./Klix.ba

Tvrdi da su se mjesecima nadležnim institucijama zbog ovog problema obraćali u nekoliko navrata, ali da nikada nisu dobili odgovor i da su na ovaj potez primorani, kako bi ukazali na moguće posljedice koje bi mogle biti nesagledive.

Privrednici insistiraju da se kao prethodno pitanje mora riješiti kvalitetna zaobilaznica i u tom kontekstu predlažu da Vlada FBiH pristupi realizaciji svoje odluke kojom se obvezala da će za potrebe priključka Jablanice i svih lokalnih zajednica koje se u Jablanici uključuju na M-17 (Prozor-Rama, Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Donji Vakuf, Tomislavgrad, …) izgraditi novu brzu cestu koja će zapravo zauvijek riješiti pitanje kvalitetne povezanosti ovih područja s koridorom 5C i biti sigurna alternativa za potpunu protočnost saobraćaja prenosi Klix.

“Vlada FBiH i JP Ceste FBiH moraju dati čvrste, pisane garancije koliko će trajati obustava saobraćaja”, poručili su privrednici

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79