Blokirani milioni maraka odgovornih za prevaru NLB grupe Ljubljana

Akcija kodnog naziva SIPA koja je provedena u utorak i srijedu po nalogu Tužilaštva KS i Kantonalnog suda u Sarajevu i u kojoj je blokiran i oduzet višemilionski iznos više osoba, epilog je višegodišnje istrage oko nestanka novca NLB grupe Ljubljana kojom je trebala biti finansirana izgradnja dva objekta “Marijin Dvor” od čega bi jedan bio sjedište NLB grupe u BiH. Do izgradnje nikada nije došlo, a novac je nestao. Istragu je vodilo i tužilaštvo u Ljubljani jer je šteta po NLB grupu bila veće od 20 miliona maraka.

U prevaru je uključeno nekoliko međusobno povezanih lica i firmi. NLB grupa Ljubljana započela je 2007. godine projekt izgradnje stambeno-poslovnog centra „Marijin Dvor“ u Sarajevu.

Plan je bio da zajednička firma Davera Halilbegovića i Armina Mulahusića Profit-invest, kupi novcem NLB grupe više od 16.000 metara kvadratnih zemljišta u Sarajevu, na kojem će poslije biti izgrađene dvije stambeno-poslovne zgrade. Vrijednost zemljišta je nešto više od 31 milion KM. Zemljište je u tom periodu bilo u vlasništvu preduzeća Unioninvest izgradnja objekata Sarajevo. Na čelu Unioninvest izgradnja objekata Sarajevo bio je Ibrahim Jusufranić, bivši direktor GRAS-a koji se sumnjiči za brojne malverzacije. Jusufranić je zemljište prodao kompaniji Profit-Invest za izgradnju sjedišta NLB Grupe u BiH. Prodajom je oštećena NLB Ljubljana kao investitor, a Jusufranić je navodno prema podacima kojima raspolažu istražni organi, u tom poslu stekao ogroman novac koji je kasnije investirao u pokretanje Univerziteta u Travniku.

U vrijeme pregovora između predstavnika Profit-investa i NLB grupe, direktor Profit-investa bio je Daver Halilbegović, dok je Armin Mulahusić bio na čelu Eurohaus Investa, preduzeća koje je u vlasništvu također kontroverznog biznismena Zijada Blekića. Upravo je Blekić preko Eurohausa realizirao sumnjive transakcije, a onda je odlučio zatvoriti brokersku kuću.

Više od 4,5 miliona KM namijenjenih za finasiranje projekta izgradnje zgrada završilo je na privatnim računima Halilbegovića i Mulahusića, na računima njihovih supruga kao i na računu firme Profit-Invest otvoren u UniCredit banci, nad kojim NLB nije mogla imati kontrolu.

Dio novca završio je i kao otplata kredita firme KS Investment Sarajevo, u vlasništvu supruga Halilbegovića i Mulahusića. Direktor ove firme je Daver Halilbegović. Istražitelji su otkrili da je više od 93.000 KM novca NLB grupe protuzakonito utrošen i na otplatu kredita brata Armina Mulahusića, prenosi Patria.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments