Regija BiH Blokirani putevi u Odžaku: Domaći poljoprivrednici žele priliku da zarade hljeb za...

Blokirani putevi u Odžaku: Domaći poljoprivrednici žele priliku da zarade hljeb za svoju djecu

Poljoprivredni proizvođači u Općini Odžak blokirali su ulaz i izlaz iz ovog grada u Posavini iz pravca Modriče i Bosanskog Broda.

Njihovi protesti traju od početka augusta, a sve je krenulo prije dvadesetak dana kada poljoprivrednici zaposlenima u poduzeću “Poljoprivrednik” nisu dozvolili da obrađuju državno poljoprivredno zamljište “Begluci” između Gornje i Donje Dubice, a za koje ne postoji važeći ugovor.

Kasno sinoć s traktorima i drugom poljoprivrednom mehanizacijom napustili su tu lokaciju te došli pred zgradu Općine u Odžaku. Pošto im se niko od nadležnih nije obratio, oni su blokirali magistralnu cestu, kako su sinoć i najavili, te će tu ostati do daljnjeg.

– Nećemo dozvoliti da nam otimaju hljeb iz ruku. Poljoprivrednici ovog kraja zahtijevaju od nadležnih vlasti da im omoguće da oni obrađuju tu zemlju, jer je to i u skladu sa zakonom. Razlog za ovaj zahtjev je i taj što je ugovor o obrađivanju tla u navedenoj inostranoj firmi, a koji je važio deset godina, istekao. Ne možemo više čekati. Tražimo samo da se raspiše konkurs i da mi možemo učestvovati na njemu. Domaći poljoprivrednici u siromašnoj općini, kakva je naša moraju imati ravnopravan status i priliku da zarade hljeb za svoju djecu – kaže za Faktor poljoprivrednik iz Donje Dubice Drago Zečević.

Presudom na apelaciju zastupnika u Skupštini posavskog kantona i Federalnog premijera Fadila Novalića zaustavljeno je usvajanje zakona, koji je omogućavao dodjelu zemlje na koncesije i od preko 40 godina, što bi bilo fatalno za domaće poljoprivrednike u Posavini prenosi Faktor.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79