Bogati Bosanac o kojemu se ne zna ništa: Čime se bavi Drago Malinović iz Prnjavora

Ovaj netipični poduzetnik bez skandala zapravo je ugodna pojava i utoliko što je cijenjen u svojem rodnom mjestu gdje je na glasu kao uspješan i humanitaran čovjek

Bogat, anoniman i nenametljiv, najjednostavniji je to opis najbogatijeg Bosanca Drage Malinovića iz Prnjavora, o kojemu se čak ni u njegovoj rodnoj Bosni i Hercegovini ne zna previše, piše Dnevno.hr.

Neobično je to za poduzetnika koji je svoje poslovanje izgradio do te mjere da ga se smatra jednim od sedmero najbogatijih ljudi na Balkanu, no Malinović i jest biznismen kojega se zasigurno ne može opisati kao tipičnog poduzetnika s ovih prostora. Vlasnik je kompanije Komerc-mali, a premda mediji u regiji o njemu izvještavaju kao jednome od najmoćnijih, uz njegovo ime afere se ne mogu povezati.

Ovaj netipični poduzetnik bez skandala zapravo je ugodna pojava i utoliko što je cijenjen u svojem rodnom mjestu gdje je na glasu kao uspješan i humanitaran čovjek.

Lokalno stanovništvo posebno ga cijeni jer je milion maraka uložio u izgradnju nove škole Branko Ćopić. Da je napravio hvale vrijedan projekt, potvrdila je i plaketa Najplemenitiji podvig godine koju su mu dodijelile beogradske Večernje novosti. Kompanija Komerc-mali na čelu koje sjedi ovaj tajanstveni bosanski poduzetnik godišnje ostvaruje prihode od oko 25 miliona eura, a tvrtku je na noge počeo postavljati davne 2003. godine kada je Komerc-mali osnovan kao društvo s ograničenom odgovornošću sa sjedištem u Prnjavoru.

Djelatnost na koju se fokusirao bila je trgovina na veliko i malo građevinskim materijalima, a koncem devedesetih osnovna djelatnost ovog poduzeća postaje trgovina na veliko građevinskim materijalom sa najvećim učešćem proizvoda crne metalurgije u građevinarstvu. Pored toga što je Malinović danas sveprisutan na bosanskohercegovačkom tržištu, on svoje proizvode uspješno plasira na hrvatsko i srpsko tržište te se u BIH medijima objašnjava kako ima razvijeno i osigurano tržište za plasman i nabavu robe i repromaterijala namjenjenih proizvodnji.

Svoje poslovanje Malinović je proširio iz građevinskih armaturnih mreža u pogonu u Banja Luci, od koga ih i plasira na izvozna tržišta, a pored svega toga ovaj osebujni i tajanstveni bogataš na glasu je kao financijer brojnih uspješnih lokalnih projekata, što zasigurno doprinosi njegovom statusu netipičnog bogataša.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79