Bogati Bosanci i Hercegovci sve češće kupuju nekretnije u Turskoj

I dok pričamo o novim zaduženjima i otplatama dugovanja, bh. građani kupuju nekretnije najviše u Turskoj.

Iako su sve skuplje i na najatraktivnijoj destinaciji za državljane Bosne i Hercegovine – Alanji, interesiranje bh. državljana i dalje je veliko. U Alanji su do prije nekoliko godina posredstvom agencija za nekretnine po povoljnim cijenama kupovali stanove.

Mirza Seferović, vlasnik tvrtke koja se bavi prodajom nekretnina, kaže kako je potražnja u Turskoj veoma velika.

“Također ima tu naši ljudu iz dijaspore, Norveške, Njemačke i drugih zemalja. Sada raste broj bh. državljana. Dijaspora je jedno vrijeme dominirala, a sada ide opet dominacija ljudi iz Bosne i Hercegovine.”, govori Mirza Seferović, vlasnik tvrtke “Dom”, Turska.

To potvrđuje i sugovornik BHRT-a koji posreduje pri kupovini nekretnina i u Turskoj. Za građane BiH posebno je zanimljiva Antalijska regija, a kupaca je sve više.

“U Turskoj smo imali preko 100, 150 klijenata, samo ove godine, od kojih su neki uzeli preko 10 stanova, pa i više. Mislim da dosta naših građana želi da ima neku alternativu na moru i na jugu, i zbog toga se najviše odlučuju da kupuju tamo”, Minet Musić, savjetnik za investicije.

Sagovornici ističu kako je drastična razlika u cijenama između nekretnina u Turskoj i u Bosni i Hercegovini, što je svakako jedan od glavnih razloga za kupovinu nekretnina u toj zemlji.

“Stan od nekih 65 kvadrata možete dobiti za 65 hiljada eura, s tim što vi niste dobili samo stan, imate bazen parking mjesto, klima… Prema posljednjim informacijama koje ja imam takav stan bi u BiH bio duplo više, možda čak i troduplo.”, govori Mirza Seferović, vlasnik tvrtke “Dom”, Turska.

I dok u Turskoj cvjeta prodaja nekretnina, prvenstveno zbog nižih cijena, cijene nekretnina u Bosni i Hercegovini stalno su sve veće u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. U Sarajevu u novogradnji metar četvorni dostiže i do osam tisuća maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79