BOGATI POLICAJAC IZ MAGLAJA Mehmedović: Je*eš policajca koji na računu nema 50 hiljada maraka!

Kada je policajac Nihad Mehmedović prije tri godine prijavljen Kantonalnom tužilaštvu u Zenici, prva reakcija postupajućeg tužioca Amira Bajrića bila je da je slučaj „kristalno jasan“, tj. da je Mehmedović „gotov“.

To bi mogao zaključiti i svaki laik kada vidi (notorne) materijalne dokaze koji ovog policajca terete za ozbiljna koruptivna krivična djela . Radi se o zloupotrebi položaja i ovlaštenja, te krivotvorenju isprave. Za nezakonitosti koje je počinio Mehmedović postoje i svjedoci – policijski službenici koji su za vrijeme istrage potvrdili da je on zaista počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret. Čak i videosnimak postoji. I, kao što tužilac Bajrić kaže, Mehmedović je stvarno trebao biti „gotov“.

No ovaj kantonalni tužilac vrlo brzo mijenja mišljenje, predmet stavlja u ladicu i gotovo da zaboravlja na njega, svjesno odugovlačeći procesuiranje. Zašto se tužilac Amir Bajrić iznenada predomislio? Zašto krivična prijava protiv policajca Mehmedovića više nije „kristalno jasna“? Da li je to zbog toga što se ovaj korumpirani policajac javno hvali da se čeka da njegov predmet ode u zastaru? Hvali se, najzad, da uživa političku zaštitu bivšeg premijera ZDK i aktualnog predsjednika SDA ZDK, Miralema Galijaševića, koji je siva eminencija u vlasti ZDK. Neupućeni bi mogao zaključiti kako je policajac Mehmedović neka krupna zvjerka. Nije, naravno: na kraju će da ‘visi’, jer će morati biti žrtvovan. Radi mira u kući. Kući koja se zove SDA.

Ko je, ustvari, Nihad Mehmedović?

Ovaj policajac dugo je bio zamjenik komandira u Policijskoj stanici u Maglaju, ali je zbog više istraga koji se protiv njega vode, kao i zbog pritiska javnosti – smijenjen i premješten na mjesto analitičara u Policijskoj upravi u Zavidovićima.

Jedan od razloga zbog kojih je premješten u Zavidoviće i zbog kojeg je krivično prijavljen Kantonalnom tužilaštvu u Zenici je – saobraćajna nezgoda koja se u maju 2017. godine dogodila kod benzinske pumpe „Energopetrol“ u Maglaju. Minela Stanek(inače kćerka policijske službenice Policijske stanice Maglaj Alme Suljaković) upravljala je automobilom bez položenog vozačkog ispita i pruzročila saobraćajnu nezgodu, dok je Hasan Meškić bio na mjestu suvozača. To je potvrđeno izjavom svjedoka i policajaca sa lica mjesta, ali i video snimkom sa sigurnosnih kamera „Energopetrola“. Ali, tada nastupa zamjenik komandira Policijske stanice Maglaj Nihad Mehmedović koji („kako bi se pomoglo kćerki njegove kolegice“ iz maglajske policije) izričito naređuje da se sačini lažni zapisnik o uviđaju u kojem će pisati da je vozač bio Hasan Meškić, a ne Minela Stanek. Protiv Meškića je podnesen i prekršajni nalog za prouzrokovanje saobraćajne nezgode, što znači da su policajci sa uviđaja i njihov naredbodavac Nihad Mehmedović „zloupotrijebili položaj ili ovlašćenje“ i „krivotvorili ispravu“.

Ovo je samo slučaj gdje je Mehmedović uhvaćen in flagranti, jer je bio bahat misleći da može raditi šta hoće i da mu niko ne može ništa. Zapravo je u pravu: zasad je zaista zaštićen kao sveta krava. Prošlo je više od tri godine, a kantonalni tužilac Amir Bajrić ne vadi ovaj predmet iz ladice. Konačno, u posljednjih 10 godina MUP ZDK zaprimio je na desetine (ostalih) predstavki građana Maglaja protiv Mehmedovića, ali je sve zaustavljeno na isti način kao i saobraćajna nezgoda kod „Energopetrola“. Nihad Mehmedović je, očekivano, politički aktivista SDA još od kraja posljednjega rata.

Niz je drugih inkriminacija koruptivne naravi koje se dovode u vezu sa ‘glavnim junakom’ ove priče. Tako je Mehmedović, dok je bio na poziciji zamjenika komandira Policijske stanice Maglaj, u svoju kancelariju pozivao pojedine policijske službenike kojima je nudio „da zarade“ prilikom vršenja kontrole saobraćaja. S druge strane, policajce neistomišljenike je maltretirao i zlostavljao u službi, upozoravajući ih: „Ne mogu vam ja dati da zaradite 20 hiljada KM (prilikom kontrole saobraćaja), jer vi sjedite sa mojim neprijateljima.“

Policajac Nihad Mehmedović je bogat čovjek. Ima porodičnu kuću u Moševcu kod Maglaja, zlataru u gradu Maglaju (vlasništvo njegove supruge) i stan u Zenici koji je platio kešom i koji je (prema nepotvrđenim informacijama) prepisao na svoju mater. Vozni park mu je također imponzantan: VW Tiguan, VW Golf 6, Škoda Fabia. Njegova kćerka na računu ima 50 hiljada KM, bar ako ćemo suditi po njegovoj izjavi koju je izrekao javno, u prisustvu svjedoka: „Jebeš policajca koji na računu nema 50 hiljada maraka. Moja curica ima na računu te pare, a ja sam joj to obezbijedio.“

Kako sada stvari stoje, slučaj saobraćajne nezgode iz 2017. zaista bi mogao otići u zastaru, jer je očigledno da postoji politički utjecaj da se stvar zataška. Raniji predmeti korupcije u policiji ZDK ekspresno su se završavali: Fadil Jašarević i Admir Arnautsu u zatvoru, a protiv Fehima Kovača istraga se okončava.

„Je*eš policajca koji nema nikoga u SDA“, rekao bi Nihad Mehmedović, korumpirani policajac.

(TBT, Istraživački tim)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79